"Porcii salbatici" de pe pietele financiare ar trebui sa nu incerce sa determine Rezerva Federala a SUA (Fed) sa renunte la planul de reducere a achizitiilor de obligatiuni, destinate sustinerii economiei, a avertizat Richard Fisher, sef al Fed Dallas, una dintre bancile regionale care compun Fed.
Randamentul titlurilor pe zece ani ale Trezoreriei SUA a urcat luni la 2,66%, cel mai ridicat nivel incepand din august 2011, fata de 2,1% in urma cu o saptamana.

Fed a anticipat o reactie puternica la anuntul, de saptamana trecuta, ca ia in calcul incheierea graduala a programului de achizitie de obligatiuni, in prezent in valoare de 85 de miliarde de dolari lunar, a spus Fisher, intr-un interviu pentru Financial Times, preluat de Mediafax.

Pietele financiare nu ar trebui sa creada ca banca centrala va sustine economia la nesfarsit sau ca ar putea fi fortata sa cumpere titluri de Trezorerie in acelasi ritm, alimentand in acest fel bule speculative.

Seful Fed Dallas a comparat reactia pietelor la anuntul Fed de saptamana trecuta cu atacul speculativ condus de investitorul George Soros in 1992 impotriva Bancii Angliei.

"Pietele tind sa testeze lucrurile. Nu am uitat ce s-a intamplat Bancii Angliei in Miercurea Neagra. Nu cred ca poate cineva castiga in fata Fed ... Dar cred ca fondurile foarte mari se organizeaza oarecum ca porcii salbatici. Daca detecteaza vulnerabilitate sau un miros urat, or sa atace", a spus Fisher.

Separat, presedintele Fed Minneapolis, Narayana Kocherlakota, a declarat luni ca nu este preocupat in mod special de reactia pe termen scurt a pietelor financiare la decizia Fed. Oficialul a afirmat, insa, ca va fi ingrijorat daca aceasta va continua.

Sursa foto: Wikimedia Commons

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri