Scaderea la jumatate a pretului petrolului a fost cauzata nu doar de productia mai mare de petrol la nivel mondial, ci si de datoriile companiilor din sectorul energiei, care au crescut de patru ori fata de 2003, potrivit unui raport realizat de Banca Reglementelor Internationale.

Datoria companiilor din domeniul energiei se ridica in prezent la 800 de miliarde de dolari, in conditiile in care se situa sub 200 de miliarde de dolari in 2003, relateaza Bloomberg.

In momentul in care pretul petrolului a inceput sa coboare, valoarea activelor folosite ca garantie de catre producatori a scazut, determinand companiile sa vanda o parte mai mare din productie pe piata futures.

"Schimbarile legate de productie si consum nu ofera o explicatie satisfacatoare in ceea ce priveste declinul abrupt al pretului petrolului. Povara datoriilor companiilor din sectorul petrolier a influentat evolutia pietei si a contribuit la declinul preturilor", se arata in raport.

Scaderea cotatiilor petrolului a condus la cresterea costurilor de imprumut pentru companiile din energie, care au mentinut un nivel ridicat al productiei pentru a-si asigura veniturile.

Pretul petrolului Brent a inregistrat un declin de aproximativ 60% din luna iunie a anului trecut pana in luna ianuarie a acestui an, dupa ce Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a refuzat sa reduca productia de petrol, iar volumul produs in Statele Unite a atins maximul ultimelor trei decenii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri