Fondul Proprietatea s-a listat miercuri pe Bursa din Londra (LSE), pretul unui GDR in primele minute de tranzactionare ajungand la 11,48 dolari, in vreme ce valoarea totala a tranzactiilor a depasit 9,2 mil. dolari.

Fondul s-a listat prin intermediul certificatelor de depozit (GDR), aceleasi instrumente financiare folosite si in cazul listarilor pe LSE ale Electrica si Romgaz. Fiecare GDR inglobeaza 50 de actiuni Fondul Proprietatea, numarul GDR-urilor fiind limitat la o treime din capitalul FP, adica 4,06 miliarde de titluri ale Fondului.

Pe Bursa de Valori Bucuresti, un titlu FP era evaluat la 0,9145 lei. Avand in vedere pretul de 11,48 dolari/GDR inregistrat la deschidere si luand in calcul un curs leu/dolar de 4,0418 lei, la Londra actiunile FP erau evalute cu 1,3% mai bine decat la Bucuresti.

In primele 30 de minute de la deschidere, investitorii tranzactionasera pe LSE 807.748 GDR-uri a caror valoare era de aproximativ 9,27 mil. dolari. Pe Bursa de Valori Bucuresti, lichiditatea actiunilor FP era de 642.000 lei.

"Ziua de astazi marcheaza un moment cu adevarat istoric pentru Fondul Proprietatea si Franklin Templeton, avand in vedere ca, in ultimii ani, am muncit neintrerupt pentru aceasta realizare. Fondul are potentialul sa devina unul dintre cele mai vizibile si atractive fonduri inchise listate la Londra, datorita marimii sale, a portofoliului si a discount-ului fata de VAN. Mai mult, suntem convinsi ca listarea secundara a Fondului pe LSE va creste vizibilitatea pietei de capital din Romania", a declarat Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri