Romgaz si Electrica s-au listat pe Bursa din Londra in 2013, respectiv 2014, odata cu lansarea ofertelor publice initiale (IPO) de pe BVB. La acel moment, statul a sperat sa atraga cat mai multi investitori straini in actionariatele celor doua companii, oferindu-le posibilitatea de a cumpara indirect titluri din piata britanica.

Fondul Proprietatea a realizat listarea secundara pe LSE in aprilie 2015, la patru ani dupa ce s-a listat pe Bursa de Valori Bucuresti, mizand de asemenea pe atragerea strainilor si reducerea discount-ului la care se tranzactioneaza actiunile in Romania. La randul sau, Petrom s-a listat la Londra in octombrie 2016, dupa ce Fondul Proprietatea a vandut 10% din companie.

Pe Bursa din Londra actiunile romanesti sunt inlocuite de certificate de depozit (global depository receipts – GDR), care reprezinta o actiunie, in cazul Romgaz, patru actiuni (Electrica), 50 de actiuni (Fondul Proprietatea), sau 150 de actiuni (Petrom).

Luna trecuta, investitorii straini de la Londra au tranzactionat actiuni Fondul Proprietatea in valoare de 3 mil. dolari (11,5 mil. lei), comparativ cu tranzactiile de 107,1 mil. lei inregistrate de Fond pe Bursa de Valori Bucuresti. La nivelul intregului an, FP a avut tranzactii de 74 mil. dolari (284 mil. lei) in piata londoneza, fata de 691, 4 mil. lei in Romania, aceasta fiind de altfel cea mai buna situatie inregistrata de companiile romanesti listate pe LSE.