Procurorii DIICOT Pitesti au retinut un broker intr-un dosar de frauda cu un prejudiciu de aproape un milion de euro, acesta fiind acuzat, printre altele, de constituirea unui grup infractional organizat, manipularea pietei de capital, fals si inselaciune. Barbatul si un complice care a fost retinut impreuna cu el vor fi prezentati instantei cu propunere de arestare preventiva, scrie News.ro.

CNVM sesizase in 2012 Parchetul cu privire la o presupusa frauda la Carpatica Invest.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Pitesti au retinut, marti, doi barbati acuzati ca au inselat clienti ai unei societati de investitii financiare, potrivit unui comunicat publicat miercuri de catre DIICOT.

Astfel, Stefan Terziu, fost agent delegat de servicii si investitii financiare la Carpatica Invest este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, manipularea pietei de capital, spalare de bani, inselaciune, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si instigare la fals informatic, iar Andrei Terziu este cercetat pentru complicitate la manipularea pietei de capital, spalare de bani, inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals informatic si constituirea unui grup infractional organizat.

Conform procurorilor DIICOT, in acest dosar exista suspiciunea ca, in perioada 2008-2012, Stefan Terziu, in calitate de agent delegat de servicii si investitii financiare colaborator al unei Societati de Servicii si Investitii Financiare, a constituit un grup infractional organizat impreuna cu Andrei Terziu si Elena Gabriela Neagu, grup care a avut ca obiectiv principal inducerea in eroare si pagubirea clientilor societatii, precum si manipularea pietei de capital.

Procurorii sustin ca liderul grupului infractional, brokerul de investitii Stefan Terziu, a pus la punct un mecanism infractional constand in ”deposedarea victimelor de actiuni sau de bani prin tranzactionarea repetata a actiunilor, fara sa existe dispozitia prealabila si scrisa a titularilor acestora, in scopul cresterii artificiale a valorii unor instrumente financiare neatractive pentru piata, urmata de insusirea contravalorii actiunilor din conturile create exclusiv cu acest scop”.

Conform anchetatorilor, Stefan Terziu a conceput o procedura de constituire a setului de documente pe care trebuia sa le predea compartimentului de control intern din societatea de investitii financiare invers decat cea legala.

”In acest sens, inculpatul Terziu Stefan, orientandu-se dupa documentul generat automat de catre sistemul informatic constand in confirmarea ordinelor de tranzactionare, i-a determinat pe inculpatii Terziu Andrei si Neagu Elena Gabriela sa completeze si sa semneze atat la rubrica «semnatura agentului», cat si la «semnatura clientului», falsificand in acest mod ordinele de tranzactionare si constituind astfel arhiva pe luna precedenta. De asemenea, acesta i-a determinat pe cei doi sa-si deschida conturi de tranzactionare la SSIF pe care le-a utilizat tot el in scopul tranzactionarii repetate a unor instrumente financiare neatractive pentru piata, dar a caror valoare a crescut substantial ca urmare a manipularii pietei de capital efectuata de inculpat”, se arata in comunicatul DIICOT.

Anchetatorii au stabilit de asemenea ca suspectii din acest dosar i-au indus in eroare pe clientii societatii de investitii financiare, determinandu-i sa incheie procuri in forma autentica prin intermediul carora ii imputerniceau sa ii reprezinte in fata institutiilor financiare, inclusiv sa deschida conturi bancare si sa efectueze operatiuni pe aceste conturi.

”In temeiul procurilor obtinute in acest mod, inculpatii au procedat la falsificarea documentelor de deschidere a contului de tranzactionare si a contractului de intermediere impreuna cu anexele acestuia, precum si la deschiderea de conturi bancare de unde isi insuseau sumele de bani rezultate in urma tranzactiilor”, mentioneaza documentul citat.

Anchetatorii au calculat in acest dosar un prejudiciu 4.364.451 de lei.

Conform unor surse apropiate anchetei, pagubitii sunt clienti ai Societatii de Investitii Financiare Carpatica Invest Sibiu. Potrivit site-ului societatii, de la inceputul anului trecut Carpatica Invest este in proces de lichidare voluntara.

In cursul zilei de miercuri, cei doi barbati retinuti in acest dosar vor fi prezentati Tribunalului Arges cu propunere de arestare preventiva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri