SIF Moldova (SIF2) își va schimba numele și promite că se va contra mai mult pe investiții active, așa cum fac fondurile de private equity, o mutare unică până acum în istoria de 24 de ani a societăților de investitii financiare (SIF) românești. După procesul de rebradning, SIF Moldova va deveni EVERGENT Investments, fond de investiții care va rămâne listat pe Bursa de Valori București (BVB).

SIF-urile sunt urmașele fostelor fonduri ale proprietății private, pe care Guvernul le-a înființat în cadrul programului de privatizare în masă. La momentul lansării, acestea au primit pentru a administra o bună parte din acțiunile companiilor de stat românești (aproximativ 5-10% din totalul companiilor de stat), astfel încât “averea națională” să ajungă și în mâinile populației de rând. Cele 5 SIF-uri au avut o istorie dominată de scandaluri, șefii din vechea gardă, care în unele cazuri și-au păstrat funcțiile chiar și peste 20 de ani, fiind acuzați că nu au urmărit mereu interesele societăți. Aceștia au reușit adesea să își păstreze posturile profitând de praguri legale care limitau deținerile acționarilor, dar și de faptul că o bună parte din acționarii SIF-urilor sunt inactivi și nu votează.

Ultimii ani au adus însă mai multe schimbări atât în acționariatul cât și la conducerea SIF-urilor. astfel că acestea au început să se concentreze mai mult pe performanță.

SIF Moldova are recent un nou director general, în persoana lui Claudiu Doroș (foto stânga), anterior director general-adjunct al societății. SIF2 este cea mai valoroasă societate de investiții financiare de pe BVB, cu o capitalizare de 1,38 miliarde lei.

Pe ce se va concentra EVERGENT Investments – “noul” SIF Moldova

Noua companie va înclina mai mult balanța în favoarea investițiilor de tip private equity și mai puțin în favoare investițiilor clasice, inactive.

”Vom crește investițiile de private equity la 40% din valoarea activelor și ca direcție strategică vrem să avem o abordare mult mai activă a investițiilor, în loc de abordarea anterioară de tip buy&hold”, a declarat Claudiu Doroș.

SIF Moldova are în prezent o avere de 2,2 miliarde lei, ceea ce înseamnă că aproximativ 880 mil. lei ar urma să reprezinte investițiile de private equity.

În cadrul portofoliului de private equity, Evergent Investments va acționa în două direcții principale: cea de investiții imobiliare și cea de invetiții în agri-business.

”Pe segmentul de real estate rezidențial am finalizat cu succes deja primul proiect de 363 de apartamente cu o valoare de vânzare de 35 mil. euro, la Baba Novac Residence, în cartierul Dristor din București. De asemenea, am finalizat și vândut în proporție de peste 90% prima fază a proiectului de apartamente Atria Urban Resort, ansamblu care la sfârșit va avea 1.400 de apartamente cu o valoare de exit de 100-120 mil. euro”, spune Cătălin Iancu (foto dreapta), Director General Adjunct EVERGENT Investments.

A doua direcție de investiții a fondului se va concentra pe plasamente în firme de agri-business. În momentul de față, EVERGENT controlează 86 de hectare de cultură de afini (prin intermediul firmei Agrointes), fiind astfel unul dintre cei mai mari proprietari de ferme de afini din România.

”Confirmarea din plin a modelului de business și a randamentului fantastic al acestei investiții ne-a determinat să avansăm cu încredere suprafața cultivată la 200 de hectare în prima fază, mergând până la 400 de hectare ulterior”, explică Iancu.

Băncile rămân o parte importantă din portofoliul EVERGENT. Ce se întâmplă dacă acestea nu dau dividende?

Aproximativ 40% din averea fondului este investită în titluri bancare: acțiuni Banca Transilvania în valoare de 765 mil. lei și acțiuni BRD în valoare de 67 mil. lei. În aceste condiții dividende oferite de bănci au fost mai mereu o improtantă sursă de venituri pentru fond, sursă care însă anul acesta ar ptuea să scadă semnificativ dacă instituțiile de credit vor urma recomandările Băncii Centrale Europene (BCE) a de limita sau chiar de a nu a corda dividende în timpul anului de criză 2021.

”Trebuie să recunoaștem că această solicitare ne reduce potențialul de dividende pe termen scurt. Noi credem că bancile romanesti sunt foarte bine capitalizate și chiar dispun de lichiditati în exces. Aplicarea recomandării nu ar trebui făcută precum în cazul marilor grupuri bancare europene deoarece ca băncile noastre nu au expuneri majore pe derivate și alte instrumente finaciare care să implice un grad de risc foarte mare. Sperăm că cel târziu până în trimestrul IV din 2021 se va constata că măsurile BCE trebuie relaxate”, a declarat Claudiu Doroș.

Acesta a mai adăugat că un alt obiectiv al conducerii EVERGENT este aceea de a reduce discountul de tranzacționare al acțiunilor față de Valoare Activelor Nete la aproximativ 15-20%.

Potrivit reprezentanților EVERGENT, fondul a crescut cu o rată medie compusă a randamentului de 9,23%, cu 1,77 puncte procentuale mai mult decât media tuturor fondurilor de acțiuni din România și a evoluat.

De asemenea, rata medie de apreciere a valorii pentru acționari (dividende + creștere activ) a fost de 13,2% în ultimii 10 ani.

În concluzie, noua denumire EVERGENT Investments redă cine suntem astăzi, o echipă de oameni talentați, experți în domeniile lor, procese investiționale testate, tactici diverse, oportunități valorificate, strategie performantă, de fapt o companie de investiții solidă și puternică ce se aliniază cu așteptările investitorilor, dar și a comunității din care facem parte”, a concluzionat Cătălin Iancu

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri