Simpla bifare a unor criterii necesare promovarii Romaniei la statutul de piata emergenta nu ar trebui sa fie principala prioritate a Bursei de Valori Bucuresti, in conditiile in care, chiar si in conditiile unui scenariu optimist de upgrade, investitorii straini tot nu ar avea in ce actiuni romanesti sa faca plasamente financiare majore, a declarat, in cadrul conferintei The New Market, Bogdan Dragoi, presedinte si director general SIF Banat Crisana.

The New Market este evenimentul wall-street.ro dedicat pietei de capital, editia din acest an fiind realizata in parteneriat cu Citi Romania, Fondul Proprietatea, SIF Banat-Crisana, Depozitarul Central si SIF Muntenia.

“Cred ca s-au folosit foarte multe resurse in ultimii concentrandu-ne doar pe criterii impuse de agentii, fapt care ne-a facut sa ne indepartam de ceea ce trebuie sa facem de fapt in piata de capital locala; practic nu mai vedem padurea de copaci”, a mentionat Bogdan Dragoi.

Potrivit acestuia, investitorii straini au dificultati majore in prezent atunci cand vor sa faca plasamente mai mari de 1 mil. euro pe bursa romaneasca, situatie care nu s-ar schimba nici daca Romania ar fi promovata de FTSE la statutul de piata emergenta.

“Imi este frica de faptul ca vom ajunge sa bifam criteriile necesare promovarii la statutul de piata emergenta fara sa avem o viziune long term, de a dezvolta piata, si care sa ‘vada’ dincolo de acest moment. Vom ajunge sa fim upgradati? Perfect! Dar eu ma intreb in ce companii se vor duce banii investitorilor straini cand noi avem tranzactii de 4-5 mil. euro pe zi”, spune Dragoi.

Seful SIF Banat-Crisana considera ca Bursa de Valori Bucuresti trebuie sa se concentreze in special pe atragerea in piata a companiilor romanesti private, antreprenoriale.

“Trebuie sa ‘umplem’ bursa cu firme private; afacerile antreprenoriale trebuie identificate si aduse in piata de capital. Statul a avut totusi IPO-uri in ultimii ani; problema este ca intre timp pe bursa nu a venit mai nimic. (…) Sa nu fim insa doar critici, demersul si eforturile BVB privint atingerea statutului de piata emergenta sunt laudabile, dar obiectivul principal trebuie sa ramana dezvoltarea per ansamblu a pietei, nu doar indeplinirea unor criterii”, a concluzionat Dragoi.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri