Bursa de Valori Bucuresti (BVB) intentioneaza sa actioneze ca market maker pe piata spot si piata instrumentelor derivate si sa introduca in sistem conturi globale si fonduri cu activ suport pe indici (Exchange Traded Fund - ETS), a declarat, citat de NewsIn, Stere Farmache, directorul general al BVB.
Un "market maker" este o firma care este dispusa sa cumpere sau sa vanda anumite actiuni in mod regulat si continuu, la cotatia de pe bursa.

"Un market maker este necesar pentru stabilitatea pietei. In anumite momente, atunci cand apar evenimente care pot influenta pozitiv sau negativ evolutia actiunilor, intervine market maker-ul care preia riscurile de pret, pentru ca are stabilitatea financira necesara si asigura o evolutie lina a cursului, evitand oscilatiile mari de pret", potrivit lui Adrian Simionescu, director general la Finans Securities.

Conturile globale (nominee) sunt conturi de instrumente financiare deschise de un participant la piata in care sunt inregistrate instrumentele financiare aflate in proprietatea clientilor al caror mandatar este participantul respectiv.

ETS (Exchange Traded Fund) este un fond cu activ suport pe un indice, care poate fi listat la bursa si tranzactionat intra-day (o cumparare si o vanzare in aceeasi zi).

Bursa va lansa si derivative pe valute (euro si dolar american), precum si pe actiunile SIF, Banca Transilvania, Petrom si Transelectrica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri