Sedinta bursiera de ieri a fost dominata de "panica" investitorilor, care au privit spre evolutiile nefavorabile din pietele externe, toti indicii suferind astfel o cadere drastica, pe o lichiditate considerabila, de 68,36 milioane lei (18,45 milioane euro), sustin analistii din piata.
"A fost o sedinta dominata de panica la Bucuresti, generata mai ales de evolutiile negative inregistrate de pietele externe de capital si de teama investitorilor, care au preferat sa vanda din detineri si sa astepte un moment mai bun de cumparare", a declarat, potrivit NewsIn, Andreea Ciobanu, analist Intercapital Invest.

Lichiditatea pietei principale a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-a ridicat miercuri la 68,36 milioane lei (18,45 milioane euro), in crestere cu 36% fata de sedinta precedenta, in timp ce schimburile cu actiuni au insumat 62,97 milioane lei (17 milioane euro), depasind media zilnica inregistrata anul trecut, de 55,21 milioane lei/zi.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la Bursa, a pierdut nu mai putin de 4,52% si a atins nivelul de 8.200,09 puncte, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, s-a depreciat cu 4,77% pana la 5.565,88 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati financiare (SIF) a avut cea mai drastica cadere, de 5,19% si a inchis la 63.738,31 puncte, in timp ce indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena nu a putut fi actualizat din cauze tehnice, fiind afisat la valoarea de marti de 18.964,92 puncte.

"Scaderea indicilor BVB poate fi privita si in contexul celorlalte piete emergente, care au inregistrat scaderi puternice, investitorii fiind nesiguri in ceea ce priveste perspectivele privind impactul unei recesiuni sau a unei cresteri moderate in economia americana", a mai precizat analistul Andreea Ciobanu.

Bancile si societatile de investitii financiare (SIF-urile) s-au aflat in topul preferintelor investitorilor si au cumulat o lichiditate de 46,7 milioane lei, aproximativ 74% din lichiditatea pietei de actiuni.

Transferurile cu actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras prima lichiditate din piata, de 11,27 milioane lei si s-au depreciat puternic, cu 5,29%, pana la pretul de 3,58 lei/actiune, in timp ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) au insumat schimburi de 8,70 milioane lei - a doua lichiditate din piata - gratie unei tranzactii speciale (deal) cu 3 milioane de actiuni, pentru suma de 2,41 milioane lei, iar cotatia a coborat cu 3,61%, la 0,80 lei.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au cazut cel mai mult de pe sectorul societatilor de investitii, cu 5,74%, pana la 2,79 lei, pe suportul celei de-a treia lichiditati din piata, de 7,78 milioane lei.

Titlurile BRD SocGen (BRD) au generat a patra lichiditate din piata, de 6,84 milioane lei, si s-au prabusit cu 5,24%, la 21,70 lei, in vreme ce cotatia titlurilor SIF Muntenia (SIF4) a pierdut 4,88%, pana la 1,95 lei/actiune, pe un rulaj de 6,60 milioane lei, locul cinci in piata.

Tranzactiile cu actiuni SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au cifrat la 3,38 milioane lei, a sasea lichiditate a sedintei, cu un pret in scadere cu 5,05%, la 2,82 lei/actiune, iar titlurile Petrom (SNP) s-au ieftinit cu 3,85%, la 0,45 lei, cu un rulaj de 2,19 milioane lei.

Schimburile cu titlurile SIF Transilvania (SIF3) au generat cu o lichiditate de 2,13 milioane lei, iar cotatia a picat cu 5,03%, la 1,89 lei/actiune, in timp ce actiunile SSIF Broker Cluj (BRK) au captat 1,77 milioane lei, cotatia depreciindu-se puternic, cu 5,68% pana la 2,16 lei/actiune.

Transferurile cu titlurile Flamingo International (FLA) au ocupat locul zece in topul lichiditatii la BVB, cu schimburi de 1,64 milioane lei si s-au ieftinit cu 1,61%, la 0,3050 lei/actiune.

Drepturile de alocare Transgaz (TGNR01) au atras in penultima zi de tranzactionare o lichiditate de 5,39 milioane lei (1,45 milioane euro), in crestere cu aproape 50% fata de sedinta precedenta, iar cotatia a pierdut 4,16%, la 279 lei/drept alocare.

Pe piata instrumentelor derivate a BVB nu s-au incheiat contracte la termen (futures).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri