Nextebank va subscrie pana la finele saptamanii actiuni in valoare de 98,66 milioane de lei la capitalul Bancii Comerciale Carpatica (BCC), iar ulterior finalizarii acestei tranzactii intentioneaza sa propuna din nou actionarilor BCC fuziunea prin absorbtie a Nextebank de catre BCC.

"Nextebank a acceptat sa subscrie, nu mai tarziu de 29 ianuarie, toate actiunile oferite in cadrul plasamentului privat, respectiv un numar total de 986.663.916 actiuni BCC nou emise la un pret de 0,1001 lei/actiune", potrivit unui raport transmis de BCC Bursei de Valori Bucuresti , conform Mediafax.

Actiunile au fost oferite Nextebank de catre conducerea BCC, dupa ce fondul american JC Flowers a luat decizia de a nu subscrie in cadrul unui plasament privat.Subscrierea de catre Nextebank ar urma sa aiba loc respectand mai multe conditii, agreate de comun acord intre cele doua parti.

Astfel, Nextebank va beneficia de o perioada de exclusivitate pe durata dintre data acceptarii de catre directoratul BCC a notificarii Nextebank privind subscrierea in cadrul plasamentului privat si data la care se indeplinesc in mod cumulativ mai multe conditii, respectiv emiterea de catre Consiliul
Concurentei a unei decizii de neinterventie in ce priveste concentrarea economica determinata de achizitie sau a unei decizii de aprobare neconditionata a acesteia, prcum si finalizarea majorarii de capital social (ce va include si actiunile subscrise de Nextebank), in sensul in care aceasta sa fie inregistrata la toate autoritatile relevante si in toate registrele aferente sa fie efectiva.

BCC isi asuma mai multe obligatii pe parcursul acestei perioade. Astfel, BCC nu va actiona in acest interval in sensul atragerii unui investitor concurent si va opera "in cursul normal al activitatii" din ultimele 12 luni, evitand operatiunile care pot afecta valoarea companiei. Printre obligatiile asumate de BCC se numara si restrictii privind angajarile/concedierile, inclusiv de personal de conducere, dar si in privinta tranzactiilor cu valoare mare. Pentru supravegherea respectarii obligatiilor asumate de BCC, Nextebank are dreptul sa desemneze doua persoane in calitate de observatori.

"In baza mandatului incredintat de catre actionari, directoratul Bancii Comerciale Carpatica a acceptat notificarea de subscriere. Nextebank si-a exprimat intentia de a pune in discutia actionarilor fuziunea celor doua banci care impartasesc o strategie si o abordare comuna, punand accemt asupra satisfacerii nevoilor financiare ale clientilor de tip IMM si persoane fizice. Dupa finalizarea fuziunii (dupa aprobarea sa in AGA), banca fuzionata va continua eforturile de imbunatatire a nivelului serviciilor furnizate clientilor folosind reteaua de unitati teritoriale nou creat si gama extinsa de produse si servicii bancare. Avand in vedere excesul de lichiditate al Bancii Comerciale Carpatica vom analiza in continuare piata locala pentru a identifica potentiale achizitii viitoare", a declarat directorul general al Bancii Comerciale Carpatica, Johan Gabriels.

In cazul in care BCC nu-si indeplineste obligatiile asumate pentru perioada de exclusivitate sau nu efectueaza pana la 15 martie formalitatile legate de inregistrarea majorarii de capital, va plati, la cererea Nextebank o despagubire de 1 milion de euro.

Totodata, Nextebank si-a exprimat intentia ca, dupa finalizarea achizitiei si obtinerea aprobarilor sa repuna in discutia actionarilor BCC propunerea de implementare a unei fuziuni prin absorbtia Nextebank de catre BCC, se arata in raport.

"In legatura cu aceasta eventuala fuziune Nextebank ne-a informat ca acesta a finalizat tranzactiile de achizitie a liniei de afaceri si a actiunilor Patria Credit, a demarat procesul de reconstructie a fortei de vanzari in vederea dezvoltarii activitatii bancare in segmentele tinta de clientela - IMM, afaceri mici si retail, si a finalizat negocierile pentru realizarea unui proiect complex de vanzare a serviciilor si produselor bancare prin reteaua Postei Romane (Campania Nationala Posta Romana) care, in prezent, se afla in faza finala de obtinere a aprobarii de catre Banca Nationala a Romaniei si care se estimeaza a fi lansat in mai 2016", potrivit raportului BCC.

In viziunea actuala a Nextebank, urmare a fuziunii, Banca Carpatica va avea doua linii strategice de crestere, care vor fi sustinute cu capital si know-how de catre actionarii curenti ai Nextebank, si care vor contribui astfel la cresterea de valoare a participatiilor actionarilor in noua banca: cresterea organica si crestere prin achizitii: dezvoltarea prin achizitii de portofolii de credite performante si institutii financiare este o linie strategica importanta, raportata la oportunitatile existente in acest moment in piata bancara din Romania; se vor continua planurile recente ale conducerii si actionarilor Bancii Carpatica de a identifica si investiga potentiale institutii tinta pentru astfel de preluari care pot aduce prin achizitie o baza mai mare de active si capital.

Capitalul Bancii Carpatica, controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea, este impartit, potrivit datelor de la Bursa de Valori Bucuresti, in 1,1 miliarde de actiuni. Banca Comerciala Carpatica a anuntat, marti, ca si-a redus anul trecut pierderea neta la jumatate, de la 169,5 milioane lei la 85,43 milioane lei, iar activele s-au diminuat cu 4,7%, la circa 3,1 miliarde lei, potrivit rezultatelor financiare preliminate intocmite pe standarde IFRS. La finele anului 2014, banca din Sibiu avea active de 3,25 miliarde lei, iar pierderea neta se ridica la 169,5 milioane lei.

Carpatica a primit din nou oferta din partea Nextebank, dupa mai multe discutii esuate, dintre care ultima cu fondul american de investitii JC Flowers, care s-a retras din procesul de achizitie a bancii, intrucat nu a reusit sa ajunga la o intelegere cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei locale, fondul fiind interesat de cumpararea celor doua banci impreuna.

Nextebank a transmis BCC, in ultima zi a anului trecut, o oferta neangajanta pentru a subscrie in cadrul ofertei de majorare a capitalului, insa vrea sa verifice amanuntit situatia bancii si sa beneficieze de exclusivitate pana la 26 ianuarie, conditiile fiind acceptate.

Nextebank vrea sa realizeze un due diligence asupra Bancii Carpatica, prin care sa evalueze situatia bancii sub toate aspectele, beneficiile si riscurile asociate, pentru perioada cuprinsa intre 31 mai 2014 si finele anului, procedurile urmand sa fie incheiate pana la 22 ianuarie, in conditiile in care informatiile solicitate sunt puse la dispozitie in timp util.

Sursa foto: Sergey Nivens / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri