Banca austriaca Erste Bank, actionarul majoritar al celui mai mare creditor de pe piata romaneasca, se va lista pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pe 14 februarie, iar circa 5% din actiunile bancii vor fi inregistrate la Depozitarul Central, a declarat astazi Arjen Janmaat, senior manager strategie de grup.
Data listarii, confirmata si de directorul general adjunct al BVB, Petra Alexandru, este in conformitate cu asteptarile pietei si cu declaratii anterioare ale oficialilor Erste, care mentionau ca listarea se va produce, cel mai probabil, la mijlocul lunii februarie.

Consiliul Bursei de Valori Bucuresti hotarase, in cursul zilei de ieri, admiterea la tranzactionare a actiunilor bancii austriece Erste, si anuntase ca data listarii va fi stabilita de comun acord cu banca.

"Prin listarea Erste Bank, vrem sa atragem un plus de investitori de pe piata locala, care vor avea posibilitatea sa cumpere actiunile listate in Praga sau Viena", a spus Janmaat, citat de NewsIn.

De altfel, listarea Erste la Bucuresti va da posibilitatea actualilor actionari romani ai Erste Bank, care detin circa 1% (peste 3 milioane actiuni) din capitalul bancii austriece, sa-si poata tranzactiona titlurile la Bucuresti, a explicat oficialul bancii. De asemenea, listarea Erste la Bucuresti inseamna si respectarea unei promisiuni facute angajatilor BCR, care reprezinta cvasitotalitatea actionariatului roman al Erste.

"Inainte de listarea Erste la Praga, multi investitori cehi nu ar fi cumparat actiunile Erste", a explicat Janmaat, care si-a aratat, astfel, optimismul ca titlurile Erste vor atrage interesul investitorilor romani.

Directorul executiv al BCR, Manfred Wimmer, sustine ca listarea Erste va oferi investitorilor de pe piata romaneasca posibilitatea de a-si diversifica portofoliul cu titluri ale unei companii straine si, de asemenea, va da posibilitatea actionarilor romani ai Erste, care sunt salariati ai BCR, sa-si tranzactioneze la Bucuresti titlurile detinute.

"Piata romaneasca de capital are, inca, o adancime redusa, iar actiunile Erste vor da posibilitatea investitorilor sa faca plasamente in actiuni care vor avea o lichiditate mare, deoarece sunt putine astfel de titluri pe bursa din Bucuresti", mentionase Wimmer, considerat "strategul" grupului Erste.

In prezent, 80% din actiunile Erste sunt inregistrate la depozitarul central din Austria (OEKB), in timp ce 20% inregistrate la Praga (UNIVYC). Legatura dintre Depozitarul Central din Romania si OEKB va fi intermediata de Citibank Londra, a spus Petra Alexandru.

Astfel, un investitor roman care vrea sa cumpere actiuni Erste va introduce ordinul la un intermediar din Romania, urmand sa fie cumparate de pe celelalte doua piete si decontate prin intermediul Citibank, a adaugat Petra Alexandru.

Formalitatile si aprobarile pentru listarea Erste la Bucuresti sunt aproape incheiate. In prezent, listarea este in curs de aprobare la arbitrul pietei de capital (CNVM), care a dat deja o aprobare formala, dar se asteapta decizia, a explicat directorul general adjunct al BVB.

Listarea actiunilor Erste la Bucuresti a fost mult mai usoara decat la Praga, in 2002, deoarece Romania este membra a Uniunii Europene, in timp ce Republica Ceha era in afara blocului economic europena in urma cu sase ani.

Market-maker-ul pentru actiunuile Erste ar putea fi BCR, singurul intermediar care si-a depus candidatura pentru a fi market-maker.

Erste Bank, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), se va lista la Bursa de Valori Bucuresti - a treia piata de tranzactionare dupa Viena si Praga - prin modalitatea passporting-ului, care nu presupune publicarea unui prospect sau majorarea capitalului social.

Listarea prin "passporting" implica aprobarea de catre autoritatea de supraveghere a pietei din tara de origine a emitentului (Austria, in cazul Erste Bank) a unui prospect care sa fie acceptat de autoritatea altui stat membru al Spatiului Economic European (Uniunea Europeana, Islanda, Lichtenstein si Norvegia) ca suport al unei oferte publice sau pentru admiterea la tranzactionare a titlurilor pe o piata reglementata, potrivit definitiei publicate pe pagina de internet a London Stock Exchange. Notiunea de "passporting" a fost introdusa printr-o directiva europeana, cu scopul de a stimula formarea unei piete europene unice a serviciilor financiare.

Pe piata de capital din Bucuresti vor fi listate toate cele aproximativ 316,28 milioane de actiuni emise de Erste Bank, care sunt acum tranzactionate pe pietele de la Viena si Praga. Erste are un capital social de 632,58 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri