Activele nete ale fondurilor deschise de investitii (FDI) au scazut in luna ianuarie cu 9,2%, pana la 866 milioane lei (239 milioane euro), dar se mentin pe o crestere de 36,8% fata de sfarsitul anului 2006, potrivit Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
La sfarsitul lunii decembrie, activele fondurilor mutuale se ridicau la 954 milioane lei (264,26 milioane euro), iar la sfarsitul anului 2006 activul net era de 633 milioane lei (187,2 milioane euro).

Numarul total de investitori care au banii plasati in fonduri de investitii deschise a ajuns la sfarsitul lunii ianuarie la 82.418 persoane, cu numai 0,06% mai mic decat la sfarsitul lunii decembrie, cand erau inregistrati 82.919 investitori.

Fondurile de actiuni, cu cea mai mare expunere pe piata bursiera, au inregistrat in ianuarie o puternica scadere a activelor nete, cu 15,9%, fata de luna trecuta, pana la 335 milioane lei, dar mult mai reduse decat principalii indici bursieri (peste 20%).

De asemenea, in ultimul an, fondurile de actiuni au scazut mai putin decat bursa, avand o scadere medie de 3,6%, comparativ cu BET (aproximativ -10%) si BET-FI (-1,2%).

Tinand cont ca fondurile de actiuni detin suprematia privind cota de piata pe ansamblul FDI, de 38,7%, la finalul lunii ianuarie, acestea au tras in jos toata industria fondurilor mutuale, ale carei active nete au coborat cu 9,2%.

Celelalte categorii de fonduri au inregistrat, de asemenea, scaderi ale activelor - cu 8% in cazul fondurilor diversificate, cu 2,4% pentru fondurile monetare si cu 5% la alte fonduri (Raiffeisen Confort-fond cu capital protejat), in timp ce fondurile de obligatiuni au fost singurele care si-au sporit activele, cu 9%.

La finalul lunii ianuarie, fondurile diversificate aveau active nete de 316 milioane lei, cele de obligatiuni de 80 milioane lei, cele monetare de 128 milioane lei, in timp ce activul Raiffeisen Confort a ajuns la 7 milioane lei.

In clasamentul institutiilor care administreaza cele mai mari active din industria fondurilor mutuale, la finalul lunii ianuarie, BCR Asset Management se mentine pe primul loc, cu active de 149,5 milioane lei, si o cota de piata de 17,3%, urmat de BT Asset Management, cu active de 127,8 milioane lei - 14,8% din piata - in timp ce Raiffeisen Asset Management, cu active de 120,7 milioane lei si o cota de piata de 13,9%.

In clasament au urmat EFG Mutual Funds Management, cu 110,0 milioane lei (12,7% cota de piata), SG Asset Management-BRD - cu 95,5 milioane lei (11%), Globinvest - cu 61 milioane lei (7%), Certinvest - cu 48,1 milioane lei (5,6%) si KD Investments Romania - cu 42,3 milioane lei (5,6%).

Totalul activelor fondurilor deschise de investitii si fondurilor inchise de investitii a ajuns in ianuarie la 1,022 miliarde lei, in scadere cu 10% fata de luna decembrie, cand totalul activelor era de 1,136 miliarde lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri