Fondul inchis de investitii STK Emergent a atras din partea investitorilor 20,81 milioane lei in urma ofertei publice primare de vanzare a unitatilor de fond derulata pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si care s-a incheiat luni cu un grad de subscriere de 42%, potrivit informatiilor din piata.
Investitorii au cumparat 74.062 unitati de fond STK Emergent, in valoare de 20,81 milioane lei (5,60 milioane euro), reprezentand circa 42% din oferta.

Oferta primara de vanzare a cuprins 177.877 unitati de fond STK Emergent la un pret de vanzare de 281 lei/unitatea de fond. Oferta s-a derulat in perioada 19 februarie - 10 martie si a avut ca intermediar societatea de servicii de investitii financiare STK Trading.

Dupa incheierea ofertei, activele fondului se ridica la 123,56 milioane lei, ceea ce conduce la o valoare unitara a titlurilor STK Emergent de 203,33 lei.

Astfel, investitorii au platit o prima de 77,67 lei pentru o unitate de fond a STK Emergent, cu 38% peste valoarea unitara a activului net.

Potrivit prospectului de oferta fondul STK Emergent spera sa obtina randamente superioare altor investitii (depozite bancare, certificate de trezorerie sau media pietei bursiere), dar nu mai putin de 25% pe an.

De la infiintare si pana la sfarsitul anului trecut, performata STK Emergent s-a ridicat la 82%, in vreme ce indicele BET a crescut in aceeasi perioada cu numai 31,5%, BET-FI s-a apreciat cu 69,5%, iar BET-C a urcat cu 47%.

Cu toate acestea, Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat o depreciere puternica de la inceputul anului, in contextul scaderilor generalizate de pe pietele internationale, provocate de temerile unei recesiuni in Statele Unite.

Indicele BET a scazut de la inceputul anului cel mai mult dintre toti indicii europeni - 25,28% - indicele societatilor financiare, BET-FI, a pierdut 24,55%, in timp ce indicele compozit al pietei romanesti, BET-C, a coborat cu 22,40%.
In acest context, activul fondului STK Emergent a scazut de la inceputul anului cu 15,5%.

STK Emergent adiministra la sfarsitul anului lunii februarie active de 102,75 milioane lei, fiind cel mai mare fond de private equity din Romania, cu o cota de 63,04% din piata fondurilor inchise, potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

In portofoliul fondului se gasesc titluri ale celor cinci societati de investitii financiare (SIF-uri), cu o pondere de 37,9%, STK Properties - 17,1% din portofoliu - si Constructii Bihor, cu o pondere de 15,8%.

Resursele fondului mai sunt plasate in depozite bancare, intr-o proportie de 8,1%, si in alte active, cu o pondere mai mica de 5%.

STK Properties este un vehicul de investitii imobiliare, infiintat in octombrie 2007 si detinut in proportie de 99,99% de STK Emergent.

Fondul inchis de investitii s-a constituit printr-o oferta privata derulata in perioada 20 martie - 20 aprilie 2006, la care au subscris 93 de investitori cu suma de 13,53 milioane lei.

De la infiintare, capitalul fondului a crescut de aproape opt ori, pana la 106,73 milioane lei, valoare inregistrata in 10 ianuarie anul curent, dupa ce profitul a fost incorporat in capitalul fondului, fiind distribuit investitorilor sub forma unitatilor de fond.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri