Actiunile listate la bursele europene s-au scumpit ieri, dupa ce Federal Reserve a anuntat ca va actiona concertat cu alte banci centrale si va injecta lichiditate in pietele monetare infometate de numerar, ceea ce a sustinut mai ales titlurile bancilor.
In cadrul ultimului efort de a tempera o inasprire conditiilor de creditare ce a afectat negativ pietele financiare internationale, Federal Reserve, banca centrala a Canadei, banca centrala a Marii Britanii, Banca Centrala Europeana (BCE) si banca centrala a Elvetiei au anuntat o serie de masuri agresive de sustinere a lichiditatii.

Masurile anuntate au scumpit titlurile de pe pietele europene cu mai mult de 2,5%. Indicele FTSEurofirst 300 a crescut cu doar 1,2%, pana la 1.269,46 puncte la inchiderea sedintei de tranzactionare de marti, in contextul in care indicii de pe piata americana si-au temperat castigurile.

Cotatia actiunilor financiare a avut cea mai buna evolutie, deoarece bancile au fost principalii beneficiari ai masurilor anuntate de bancile centrale. Indicele DJStoxx al actiunilor bancare s-a apreciat cu 3,3%, in cea mai ampla crestere din ultima luna.

Aceasta este a doua oara in ultimele trei luni cand marile banci centrale din lume au lansat astfel de eforturi concertate.

Actiunile bancii HSBC au inregistrat cea mai mare scumpire, de 2,7%, in timp ce titlurile Banco Santander s-au apreciat cu 3,3%, iar cele ale Royal Bank of Scotland, cu 4,5%.

Actiunea bancilor centrale nu i-a linistit insa pe toti analistii.

"Injectia de lichiditate nu schimba nimic substantial, nu este o solutie pentru problemele de fond ale crizei creditelor si poate fi comparata cu injectiile de lichiditate de la sfarsitul lui 2007", a comentat Tamo Greetfeld, strateg pentru piete de capital de la banca italiana UniCredit.

"Efecetul pozitiv de pe piete se va dovedi a fi doar temporar", a adaugat Greetfeld.

Actiunile bancii franceze Societe Generale (SocGen) s-au scumpit cu 4,5%, pana la 66,9 euro, dupa ce reprezentantii bancii franceze au spus ca emisiunea de actiuni de 5,5 miliarde euro (8,5 miliarde dolari) a fost suprasubscrisa.

SocGen a facut emisiunea de actiuni, la un pret redus de 47,5 euro/actiune, pentru a-si consolida finantele, dupa ce anuntase in ianuarie o pierdere 4,9 miliarde euro atribuita unor tranzactii neacoperite facute de un singur trader. Scandalul a facut ca SocGen sa devina vulnerabila la o oferta de preluare.

Actiunile companiilor petroliere au fost sustinute, la radnul lor, de scumpirea petrolului pana la circa 108 dolari/baril, dupa ce pretul titeiului atinsese un nou record. Astfel, titlurile BP au castigat 0,8%, cele ale Royal Dutch Shell - 0,6%, iar actiunile Total s-au apreciat cu 1,4%.

In ceea ce priveste principalele burse din Europa, atat indicele FTSE 100, al bursei londoneze, cat si indicii DAX, de la Frankfurt, si CAC 40, al bursei pariziene, au castigat peste 1% la inchiderea sedintei de tranzactionare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri