Sentimentul general de teama fata de risc de pe pietele internationale si inrautatirea mediului macroeconomic autohton prin inflamarea inflatiei au generat, in sedinta de luni, scaderi puternice - de peste 3% - pe toti indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB), informeaza NewsIn.
Lichiditatea pietei principale a Bursei de Valori Bucuresti a crescut luni cu 64%, la 32,68 milioane lei (9,02 milioane euro), in conditiile in care valoarea schimburilor de vineri a insumat 19,9 milioane lei (5,5 milioane euro).

"In sedinta de luni a contat mai mult sentimentul general de pe pietele internationale, mai ales dupa ce in Statele Unite s-au accentuat temerile in legatura cu asteptarile unor rezultate slabe din partea companiilor", a declarat Gabriel Necula, broker Prime Transaction, citat de NewsIn.

Principalele burse europene inregistrau scaderi considerabile la ora inchiderii Bursei de Valori Bucuresti. Astfel, indicele bursei londoneze, FTSE, pierdea 0,98%, la 5.838 puncte, cel al pietei de la Frankfurt, DAX, scadea cu 1,04%, la 6.534 puncte, in timp ce indicele Bursei de la Paris, CAC40, se deprecia cu 0,72%, la 4.763 puncte.

"Acest sentiment a ajuns si in Romania si s-a transpus in evolutia de luni. Chiar daca societatile listate la Bursa noastra nu au de a face cu pierderile companiilor straine, a contat mai mult faptul ca investitorii nu mai gasesc acele perspective pozitive in privinta mediului macroeconomic", a adaugat Necula.

De asemenea, a mai contat si anuntul inflatiei din luna martie, care a aprins din nou anumite ingrijorari ale investitorilor, a explicat brokerul Prime Transaction.

Indicele anual al preturilor de consum, indicator care masoara inflatia, a urcat la 8,63% in martie, putin peste estimarile analistilor, ca urmare a scumpirii serviciilor, mai ales a celor de telefonie, si a cresterii pretului la combustibili, a anuntat, luni, Institutul National de Statistica (INS).

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la Bursa de Valori Bucuresti, a inchis sedinta de luni cu o depreciere de 3,75%, pana la 6.718,57 puncte, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, a coborat cu 3,42%, la 4.757,90 puncte.

"In schimb, dupa scaderile din ultima perioada, unele companii afiseaza un randamen al dividendului foarte bun, ceea ce poate crea investitorilor straini premisele sa vina si sa cumpere in Romania", a mai spus Gabriel Necula.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 3,70%, pana la 50.455,37 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a scazut cel mai mult - cu 3,78% - la 15.075,13 puncte.

"Pe partea de SIF-uri am vazut o evolutie foarte slaba in sedinta de luni si am observat si volume mai mari, ceea ce poate deschide un nou val de scaderi", a concluzionat Necula.

Transferurile cu actiunile SIF Moldova (SIF2) au atras prima lichiditate din piata, de 6,72 milioane lei, dar titlurile s-au prabusit cu 5,53%, la 2,22 lei, in timp ce actiunile SIF Oltenia (SIF5) s-au ieftinit cu 4,26%, la 2,70 lei, pe un rulaj de 5,15 milioane lei.

Schimburile cu actiuni Bancii Transilvania (TLV) au insumat 4,88 milioane lei, iar pretul lor a coborat cu 2,10%, la 0,70 lei, in vreme ce titlurile SIF Muntenia (SIF4) s-au depreciat cu 3,14%, la 1,54 lei, si au inregistrat o lichiditate de 3,64 milioane lei.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au urmat cu un rulaj de 3,27 milioane lei si s-au ieftinit puternic - cu 4,88% - la 19,50 lei, in timp ce titlurile Petrom (SNP) s-au depreciat cu 3,49%, la 0,4150 lei, in urma unor schimburi de 2,17 milioane lei.

Cotatia actiunilor SIF Banat-Crisana (SIF1) a coborat cu 3,10%, la 2,50 lei, pe un rulaj de 1,89 milioane lei, iar titlurile SIF Transilvania (SIF3) au pierdut 2,72%, pana la 1,43 lei, pe fondul unui rulaj de 964.847 lei.

Cotatia titlurilor Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) s-a prabusit cu 7,66%, la 0,0675 lei, in urma unor schimburi de 679.686 lei, iar actiunile Erste Bank (EBS), tranzactionate la categoria Internationala a Bursei de Valori Bucuresti, s-au ieftinit cu 3,34%, la 144,80 lei, pe suportul unei lichiditati de 607.244 lei.

"La Rompetrol Rafinare putem spune ca era un sentiment negativ de foarte mult timp si in momentul de fata probabil au fost investitori mici, care au decis sa nu mai astepte aceasta actiune si sa-si lichideze pozitiile", a explicat Necula.

In sedinta de luni nu au fost efectuate tranzactii cu obligatiuni. In schimb, prima sedinta de tranzactionare a derivatelor pe actiuni si cursuri valutare pe piata reglementata a BVB a adus o lichiditate de 105.545 lei (29.125 euro), fiind incheiate 97 de contracte la termen de tip futures, din 8 tranzactii.

"Se incearca o lichidizare a acestui sector lansat de Bursa de Valori, dar ramane de vazut ce succes va avea, pentru ca Bursa de la Sibiu ramane categoric preferata investitorilor pe acest segment", a mai spus brokerul Prime Transaction.

Astfel, derivatele pe activul suport al titlurilor SIF5 si SIF2, care conduc de obicei clasamentul lichiditatii de la Bursa din Sibiu, au atras interesul investitorilor si pe piata reglementata de BVB.

"Probabil multe dintre tranzactii au fost facute pentru anumite teste, nu neaparat dintr-un interes foarte mare al investitorilor", a explicat Gabriel Necula. Brokerul a precizat ca Bursa va trebui sa lanseze pe segmentul derivativelor mai multe elemente si sa introduca institutia market-maker-ului.

Derivatele pe SIF5 (SIF508JUN) cu scadenta in iunie au avut o lichiditate de 66.045 lei, dupa ce au fost incheiate 47 de contracte si au fost cotate la 2,81 lei.

Derivatele pe SIF2 (SIF208JUN) cu scadenta in iunie au fost cotate la 2,30 lei, pe fondul unui rulaj de 28.750 lei, dupa ce au fost incheiate 25 de contracte.

In schimb, derivatele pe actiunile Petrom (SNP08JUN), tot cu scadenta in iunie, au avut o cotatie de 0,43 lei, dupa ce au fost deschise 25 de pozitii, in valoare de 10.750 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri