Prima zi de tranzactionare la BVB a drepturilor de alocare Teraplast nu a adus o evolutie pozitiva, desi tendinta generala a pietei a fost de apreciere. Drepturile au inchis la cotatia de 0,99 lei,sub pretul din oferta de listare, pe o lichiditate modesta, de 268.967 lei. Brokerii chestionati de Wall-Street spun ca majoritatea investitorilor care au subscris in IPO au cumparat aceste actiuni cu perpective de termen mediu si lung, nefiind prea multi dornici sa vanda.
“Cred ca investitorii care au cumparat Teraplast in oferta s-au gandit sa pastreze actiunile pe termen lung si de aceea nu s-a observat o lichiditate foarte mare, pentru ca nimeni nu se gandeste sa vanda”, ne-a declarat Adrian Ceuca, director adjunct la Broker Cluj.

Evolutia din sedinta de astazi era asteptata de specialisti. “Aceasta evolutie a drepturilor de alocare Teraplast era oarecum asteptata. Subscrierea in oferta de listare nu a fost foarte mare, desi se poate spune ca a intrunit conditiile de succes. De aceea, era de asteptat sa nu se observa vreo dorinta prea mare a cuiva sa cumpere”, ne-a explicat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Premisele de crestere pentru Teraplst se refera atat la evolutia generala a pietei, dar si la rezultatele si investitiile pe care emitentul le va realiza. “Ca sa se faca mai multe tranzactii si ca pretul sa creasca, ar trebui ca aceasta companie sa vina cu rezultate financiare bune la 6 sau la 12 luni”, ne-a mai spus Ceuca.

In opinia acestuia, daca se vor indeplini investitiile si rezultatele pe care le asteapta managementul companiei, cu singuranta, vom vedea si cresteri ale acestui emitent.

Potrivit reprezentantilor Teraplast, banii obtinuti in urma ofertei publice initiale (IPO) vor fi folositi pentru relocare si cresterea capacitatii de productiei. Producatorul de PVC si-a propus sa deruleze investitii de 66 milioane euro in urmatorii sase ani pentru cresterea capacitatii de productie la toata gama de produse.

Cele mai mari investitii sunt planificate pentru anul 2008, cand au fost alocate circa 40% din sumele necesare pentru finantarea acestora, urmand ca pana in 2013 volumul investitiilor sa scada treptat, a precizat directorul companiei. Compania este in prezent intr-un plin proces de mutare a tuturor facilitatilor sale de productie intr-un singur amplasament, in afara orasului Bistrita, care se va incheia la sfarsitul anului 2008. Noul amplasament al parcului industrial se intinde pe circa 20 de hectare in localitatea Saratel, la circa zece kilometri de Bistrita.

“Sunt convins ca daca piata va creste si daca societatea va arata o expunere mai ampla si va explica mai in detaliu ce va face cu acele terenuri, cu relocarea si daca vor face investitiile promise, vom asista la cresteri”, ne-a mai spus brokerul de la IFB Finwest.

"Banii din aceasta oferta ne vor permite sa ne mentinem dezvoltarea accelerata in Romania, dar si in regiune in conditiile in care gradul de indatorare al companiei e foarte mic. In acest mod, avem oricand acces la resursele necesare in cazul in care avem nevoie de finantare pentru un proiect de dezvoltare organica sau pentru o achizitie in regiune", a declarat Emanoil Viciu, directorul general al procesatorului de PVC.

Emanoil Viciu, a declarat ieri ca, in prezent, compania nu are in vedere acordarea de dividende, in conditiile in care societatea deruleaza in 2008 un program de investitii de 24 milioane euro, dar ar putea incepe sa acorde dividende dupa 2010.

"Estimam ca de abia din 2010 vom avea un excedent si ne vom gandi sa acordam dividende", a spus Viciu si a adaugat ca Teraplast estimeaza ca isi va tripla productia pana in 2010.

Teraplast Bistrita a ratat admiterea la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti pentru ca doar 421 de investitori au cumparat actiunile procesatorului de PVC in cadrul ofertei care s-a desfasurat in perioada 7-17 aprilie.

"Suntem multumiti cu gradul de subscriere, mai ales ca in cinci din cele din cele noua zile in care s-a desfasurat oferta s-au inregistrat scaderi de 8,5 procente, per ansamblu", a spus directorul departamentului de analiza al Raiffeisen Capital & Investment, Bogdan Campianu.

Oferta primara Teraplast este cea mai mare de la inceputul acestui an din Romania si a treia ca marime de pana acum in Romania, dupa Transgaz si Transelectrica. Toate aceste oferte au fost intermediate de Raiffeisen Capital&Investment.

Oferta a fost subscrisa in proportie de circa 61% de investitorii romani si 39% de investitori institutionali straini, distributie similara celei de la Transgaz, potrivit datelor intermediarului.

Procesatorul de PVC Teraplast Bistrita si-a sporit anul trecut profitul net cu 75%, pana la 16,05 milioane lei, si estimeaza pentru anul curent castiguri de 27 milioane lei, potrivit rezultatelor financiare calculate in standardele internationale de raportare (IFRS).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri