Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va prelungi, incepand de astazi, programul de tranzactionare cu doua ore, pana la ora 16:30, noul orar urmand sa fie valabil atat pentru piata spot, cat si pentru derivate. Dincolo de aspectele pozitive ale acestei masuri, se vor produce si anumite modificari ale programelor de functionare, numarului de angajati, dar si asupra veniturilor firmelor de brokeraj romanesti.
Managerii de SSIF consultati de Wall-Street au explicat ca modificarile nu vor fi majore, majoritatea avand deja departamentele bine organizate si pregatite pentru aceasta schimbare. In schimb, se vor vedea diferente la nivelul veniturilor, desi schimbarile majore vor fi vizibile in timp.

Razvan Pasol, directorul Intercapital Invest, a declarat, pentru Wall-Street, ca nu vede un impact semnificativ asupra veniturilor, “cresterea lichiditatii la bursa (si implicit a veniturilor noastre in urma acesteia) va veni treptat”.

Acelasi lucru l-a declarat si Alin Brendea, directorul Prime Transaction. “Evident va creste volumul de munca ceea ce intr-un fel sau altul va duce si la cresterea cheltuielilor salariale. Veniturile ar trebui sa creasca daca ne gandim ca un program mai lung de tranzactionare ar trebui, in mod normal, sa determine si un volum mai mare de tranzactionare. Insa cred ca aceasta crestere, cel putin la inceput, nu va fi una semnificativa”, a afirmat acesta.

Silviu Enache, managerul KD Capital Management, descrie cum volumul de munca implicit mai mare al angajatilor va determina venituri mai mari, mai ales datorita componentei variabile a salariului. “Partea fixa este stabilita in raport cu performatele si productivitatea fiecarui angajat, de la caz la caz”, a spus acesta.

Nu vor fi modificari majore in SSIF-uri

Masura de prelungire va aduce, cu siguranta, modificari in organizarea firmelor de brokeraj romanesti. Pana acum, managerii spun ca modificarile nu vor fi majore, firmele fiind deja pregatite la nivel de organizare si al personalului pentru aceasta modicare.

“Nu consider ca extinderea programului de tranzactionare va duce la modificari majore in modul nostru de organizare sau in operatiuni, intrucat activitatile si departamentele noastre sunt deja foarte bine organizate. Prin urmare, avem deja resursele necesare de personal pentru aceasta extindere|”, a declarat Pasol.

Si Alin Brendea ne-a spus ca Prime Transaction nu va suferi modificari esentiale. “Se va schimba programul de lucru pentru cateva persoane, iar orarul activitatilor va cunoaste unele modificari “, spune acesta. Silviu Enache nu crede ca prelungirea programului de lucru al KD este necesar, ci, mai degraba, structurarea sa diferita, “pentru eficientizarea activitatilor si cresterea performantelor companiei.

La inceput, pot aparea dificultati de adaptare

Din cazua volumului mai mare de munca, este posibil sa apara anumite dificultati de adaptare sau ingreunari ale randamentelor brokerilor si traderilor, cel putin pentru inceput. Silviu Enache a explicat ca pot aparea mai multe erori datorita perioadei mai lungi in care brokerii si traderii trebuie sa acorde atentie maxima ecranelor de tranzactionare.

Totusi, exista si un aspect pozitiv al acestor dificultati. “Analizele si comparatiile intre piete, industrii si emitenti vor fi mai numeroase, crescand astfel nivelul de profesionalism si calitatea serviciilor din piata bursiera romaneasca”, a mai spus managerul KD Capital Management.

In schimb, Alin Brendea sustine ca nu ar trebui sa apara modificari in sens negativ ale randamentelor brokerilor.” Fiecare SSIF cred ca isi va adapta programul si schema de personal astfel incat clientii societatilor sa nu perceapa o diminuare a calitatii serviciilor prestate”, a conchis acesta.

Enache: Sunt sanse ca tranzactiile sa se polarizeze la extremele sedintei

Specialistii spun la unison ca masura este cert una pozitiva pentru dezvoltarea pietei bursiere romanesti. Totusi, Silviu Enache a ridicat problema existentei unor timpi morti in timpul sedintelor, datorita polarizarii tranzactiilor in functie de anumite interese.

“Sunt sanse mari ca tranzactiile sa se polarizeze la extremele sedintei de tranzactionare, in deschiderea sedintei 10:00 - 11:00 datorita stirilor si interesului local si la inchiderea sedintei, intre 15:30 - 16:30, datorita deschiderii pietelor din Statele Unite si posibilei corelari mai accentuate cu acestea. Intre aceste intervaluri de timp piata risca sa aibe momente mari de acalmie in care tranzactiile sa lipseasca”, explica managerul.

BVB se aliniaza la programul burselor externe

Prelungirea programului da posibilitatea investitorilor de la BVB sa reactioneze in timp real la stirile se pe pietele mondiale, acest lucru contribuind la crestrea lichiditatii pietei bursiere romanesti.

“O asemenea extindere era previzibila - nicio bursa importanta din Europa nu tranzactioneaza timp de numai patru ore”, a mai spus Razvan Pasol.

Stere Farmache, presedintele-director general al institutiei, a declarat ca prin aceasta masura, BVB se aliniaza la programul majoritatii burselor internationale. “In acest fel, investitorii beneficiaza de conditiile necesare pentru a reactiona la stirile financiare importante la nivel global, care, in general, devin publice inainte de ora 16:00, ora Romaniei. Apreciem ca extinderea actualului orar de tranzactionare va determina cresterea eficientei, competitivitatii si accesibilitatii pietei bursiere si va stimula lichiditatea generala a pietei si atragerea de noi investitori," a explicat Farmache.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri