De foarte multi ani, angajatii de top ai multinationalelor din Romania au facut parte frecvent din programe de tip “stock options” (optiuni legate de actiunile firmei) sau de “preferred stock” (actiuni la pret preferential), implementate la nivel global, pentru a-i motiva si retine pe respectivii manageri in cadrul companiilor lor. Pentru ei, subiectul este unul familiar. La fel de familiar insa le este si neclaritatea legislatiei fiscale in materie.

Dupa indelungi discutii purtate intre tehnicienii fiscalisti, noul Cod Fiscal a venit in intampinarea mediului de afaceri prin modificarea tratamentului fiscal aplicabil in prezent avantajelor acordate salariatilor sub forma participarii la programe de tip “stock option plan”. Specialistii in fiscalitate noteaza insa ca noile prevederi, desi mult asteptate de intreprinzatori, nu pot fi aplicate de catre toti angajatorii in orice conditii.

In principiu, un program de tip “stock option plan” (SOP) presupune acordarea unui drept salariatilor companiei, respectiv a unei optiuni prin care salariatii au posibilitatea (nu si obligatia) sa achizitioneze, la un moment viitor, actiuni emise de firma agajatoare sau de catre o firma din grupul sau de firme, la un pret preferential, prestabilit la momentul acordarii optiunii. Scopul urmarit este, in principal, o mai mare implicare a salariatilor in gestionarea afacerii companiei si imbunatatirea indicatorilor de performanta ai angajatorului, salariatul beneficiind implicit la randul sau de pe urma aprecierii actiunilor societatii, in calitatea sa de actionar sau viitor actionar in business-ul respectiv.

Cat de mult apeleaza societatile din Romania la programe de tip SOP?

“Practica este veche si foarte des utilizata in Romania, in special de catre societatile multinationale care acorda astfel de beneficii si angajatilor romani, cu raportare la actiunile emise de societati straine din cadrul grupului. Tot mai frecvent, acest model de motivare e insa implementat de cativa ani si de start-up-uri si companii mici si mijlocii, caci fondatorii doresc adesea sa ii retina pe cei mai buni angajati in cadrul companiilor respective. Dinamica fortei de munca, cu precadere a celei cu spirit antre- si intra-prenorial, ii conduce pe angajatori la cautarea de solutii de motivare si retentie a oamenilor valorosi, mentioneaza Angela Rosca, managing partner al companiei de consultanta fiscala Taxhouse-Taxand Romania.

Fireste, in acest context, provocarea oricarui angajator este sa asigure un nivel competitiv de remunerare a salariatilor de top, cu un cost total fiscal rezonabil. Caci, asigurarile sociale sunt inca mari in Romania, iar plafonarea lor nu e inca operabila, cel putin nu pana in 2017.

Faciliteaza tratamentul fiscal din Romania acordarea unor astfel de beneficii?

Legislatia fiscala actuala prevede un tratament fiscal mai avantajos cu privire la acordarea unor beneficii sub forma dreptului la SOP, comparativ cu acordarea pur si simplu a unei majorari de salariu, a unei prime sau a altor avantaje de natura salariala. Astfel, avantajele sub forma dreptului la “stock option plan” nu sunt considerate venituri impozabile pentru individ, la momentul acordarii optiunii si la momentul exercitarii optiunii de catre salariat.

“In principiu, salariatul care participa la un astfel de program va datora impozit pe venit doar la momentul in care va obtine un castig efectiv ca urmare a achizitionarii actiunilor, de exemplu la momentul vanzarii actiunilor primite sau achizitionate la un pret preferential in cadrul programului sau la momentul primirii de dividende viitoare” a explicat Floris Busila, tax manager in cadrul Taxhouse.

Desi Codul fiscal actual prevede un tratament fiscal mai favorabil pentru programele de tip SOP, acesta nu contine el insusi o defineste a termenului de “stock option plan”. In practica, pentru a stabili daca un program se califica sau nu ca si SOP din perspectiva fiscala, si deci daca se poate beneficia de tratamentul fiscal mai favorabil, autoritatile fiscale au aplicat definitia prevazuta intr-un Ordin special emis de catre Ministrul Economiei si Finantelor si CNVM privind determinarea, retinerea si virarea impozitului pe castigul de capital rezultat din transferul titlurilor de valoare, obtinut de persoanele fizice.

Conform acestui ordin, SOP este definit, in mod limitativ, ca un program initiat in cadrul unei societati comerciale ale carei valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata sau tranzactionate in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare, prin care se acorda angajatilor acestei societati comerciale dreptul de a achizitiona un numar determinat de actiuni emise de societatea respectiva la un pret preferential.

“Problema acestei definitii este ca, fiind emisa de CNVM, care are “jurisdictie” strict asupra pietei de capital din Romania, ea nu poate avea decat o aplicabilitate limitata doar la angajatori listati care acorda ei insisi propriilor salariati dreptul de a le achizitiona parte din actiunile emise de acestia. Ori, daca ne referim de exemplu la multinationale, in practica, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, acestea acorda salariatilor optiunea de a achizitiona actiuni emise de societatea-mama sau de o alta societate din grup listata, adeseori pe burse straine (NYSE, LSE, etc.), caz in care programele respective nu se mai incadreaza “ad-literam” in acesta definitie restransa a SOP“, a mai precizat Floris Busila.

Avem in noul Cod Fiscal modificari care sa influenteze pe viitor structurile de tip stock option plan?

Tocmai datorita limitarilor actualului Cod Fiscal, desi noul Cod Fiscal nu aduce modificari cu privire la tratamentul fiscal aplicabil programelor de tip SOP, acesta pastrandu-se ca in prezent, totusi se introduce in Codul Fiscal o definitie a termenlui de stock option plan. Noua definitie porneste de la definitia deja existenta in Ordinul special mentionat mai sus si o extinde in sensul ca, incepand cu 2016, SOP nu exclude programele in care se acorda salariatilor, administratorilor sau directorilor optiunea de a achizitiona actiuni emise de societati afiliate angajatorului, listate pe o piata reglementata sau in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare.

“Cel mai probabil, incepand cu 2016, vom asista la o aplicare pe o scara mai larga a programelor de tip SOP, in special la nivelul societatilor multinationale si al companiilor romanesti listate sau care fac parte dintr-un grup cu o compania listata. De asemenea, societatile care au deja implementate programe prin care se acorda salariatilor actiuni in diverse societati din grup ar trebui sa faca o analiza cu privire la tratamentul fiscal aplicabil in viitor in legatura cu aceste programe. Din pacate, cazurile ramase inca neacoperite de legislatia fiscala favorabila, sunt cele ale start-up-urilor si IMM-urilor nelistate, care nu pot oferi aceleasi avantaje angajatilor lor”, a mai precizat Angela Rosca.

Asadar, desi modificarea este binevenita si clarifica un tratament care a nascut vaste dezbateri in piata in ultimii ani, specialistii atentioneaza ca nu toti angajatorii pot beneficia de tratamentul fiscal favorabil prevazut in legatura cu programele de tip SOP. Programele de tip SOP, asa cum sunt definite de legislatia fiscacla actuala precum si de cea in vigoare incepand cu 2016, se refera doar la cazul in care se acorda optiunea de a achizitiona actiuni intr-o societate listata pe o piata reglementata sau intr-un sistem alternativ de tranzactionare (e.g. AERO). Astfel, societatile nelistate care acorda beneficii similare salariatilor lor, sunt nevoite sa impoziteze aceste beneficii la momentul acordarii optiunii si la momentul exercitarii acesteia de catre salariati.

“Societatile nelistate care implementeaza astfel de programe se confrunta cu o serie de probleme practice, precum determinarea beneficiului impozabil la momentul acordarii optiunii catre salariati si ulterior, la momentul exercitarii acesteia de catre salariati. Exista un tratament discriminatoriu intre societatile listate si cele nelistate, cele din urma neputand beneficia de aceleasi facilitati fiscale, fiind astfel nevoite sa se orienteze spre alte alternative disponibile pentru a putea fi competitive si pentru a acorda beneficii salariatilor. De multe ori, costurile fiscale totale pot fi semnificativ mai mari”, a mai precizat Floris Busila.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri