Sedinta de ieri a fost dominata de scaderi puternice ale indicilor BVB care se depreciaza astazi cu peste 2%, cea mai mare depreciere, de peste 2,6% fiind consemnata de BET-FI, piata atingand un nivel minim al ultimelor 22 de luni.
[update] Bursa de la Bucuresti a revenit pe verde in debutul sedintei de miercuri, cu aprecieri de 1% pe cele mai lichide actiuni, si o scumpire de numai 0,31% a titlurilor societatilor de investitii financiare, in urma unei lichiditati care a sporit de peste doua ori, la 3,16 milioane lei (858.630 euro).

Indicele reprezentativ al Societatilor de Investitii Financiare a inchis ieri sub pragul de 50.000 de puncte si se indreapta catre minimul consemnat in prima parte a lunii mai.

“Scaderile masive vin pe fondul evolutiilor puternic negative ale indicilor bursieri europeni, scaderi determinate in primul rand de aprecierea puternica a pretului barilului de petrol care a atins in sedinta de astazi un maxim peste 138 de dolari pe scadenta august”, a explicat, pentru Wall-Street, Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

In sedinta de ieri, indicele BET a inregistrat un nou minim, inchizand sub nivelul support de 6.700 de puncte, la 6.666 puncte. Indicele BET-C a pierdut 2,33%. “Lichiditatea BVB a sporit ieri 9,6 milioane de euro.

Pentru sedintele viitoare, brokerul de la Intercapital Invest a explicat ca se asteapta la o stopare a scaderilor atat pe plan extern cat si intern si la o stabilizare a pietei in jurul valorilor de suport. “Dupa o stagnare de cateva sedinte a indicilor in jurul valorilor de suport si in functie de stirile venite pe pietele internationale vom ramane in canalul de fluctuatie orizontal din ultimele luni sau indicii BVB vor face noi minime si va incepe un nou val de scaderi mai accelerate”, a conchis Grigoras.

Titlurile BRD SocGen au avut din nou cea mai mare lichiditate din piata, de 4,33 milioane lei, si s-au ieftinit cu 2,02%, in timp ce actiunile SIF Moldova s-au depreciat cu 2,90%, la 2,01 lei, pe un rulaj de 4,03 milioane lei.
Actiunile SIF Oltenia s-au ieftinit cel mai putin de pe sectorul SIF - cu 0,72% - la pretul de 2,75 lei, in urma unor schimburi de 3,61 milioane lei, urmate de titlurile SIF Banat-Crisana care au inregistrat o lichiditate de 2,7 milioane lei si au suferit o depreciere cu 3,26%.

Actiuni Rompetrol Rafinare au avut un volum bun, schimburile totalizand 2,68 milioane lei, iar titlurile s-au ieftinit cu 0,53%, in vreme ce cotatia actiunilor SIF4 a coborat cu 1,85%, la 1,59 lei, pe un rulaj de 2,46 milioane lei.

Actiunile Bancii Transilvania s-au depreciat cu 2,47%, la 0,3950 lei, in urma unor schimburi de 2,26 milioane lei, in timp ce pretul titlurilor Erste Bank, tranzactionate la categoria Internationala a BVB, a scazut cu 2,61%, la 153 lei, pe un rulaj de 1,09 milioane lei.

Pretul actiunilor SIF Transilvania a scazut cel mai mult de pe sectorul SIF - cu 4,40%, pe o lichiditate de 1,78 milioane lei, iar titlurile Petrom s-au ieftinit cu 1,04%, la cotatia de 0,4750 lei.

Pe sectorul instrumentelor financiare cu venit fix, investitorii au plasat ieri 77.888 lei, in urma unei singure tranzactii. Astfel, 3.077 de obligatiuni emise de primaria Navodari (NAV09) au fost transferate la pretul de 101 lei, pentru suma totala de 77.888 lei.

Drepturile de alocare Teraplast (TRPR01) au captat o lichiditate de 42.105 lei, dupa ce au fost schimbate 48.480 de titluri, ultimul pret fiind de 0,88 lei/drept de alocare, cu 1,12% mai mic fata de ultima sedinta de tranzactionare.

Pe sectiunea instrumentelor derivate de la BVB, investitorii au incheiat doar 133 de contracte, cu o valoare de 87.486 lei. S-au remarcat derivatele pe activul suport al titlurilor Petrom, cu scadenta in septembrie (SNP08SEP1), care au fost cotate la 0,49 lei, in stagnare fata de sedinta precedenta, in urma perfectarii a 100 de contracte.

Actiunile SIF Moldova sunt estimate sa ajunga la 2,17 lei la sfarsitul lunii septembrie, mai ieftine cu 0,04 lei fata de ultima estimare a investitorilor, si s-au perfectat 33 de contracte pe derivatele SIF208SEP1.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri