Bursa de la Bucuresti a continuat sedinta de ieri in acelasi ton de scaderi importante capitalizarea pietei principale fiind mai mica cu 780 milioane de euro decat cea de la finalul zilei de tranzationare de marti.
Indicii bursieri au inregistrat intraday pierderi asemanatoare cu cele inregistrate in sedinta precendenta insa pe final au reusit sa mai recupereze din scaderi. Cele mai mari deprecieri le-au inregistrat cele mai lichide actiuni, astfel indicele BET, al primelor 10 cele mai lichide companii, a pierdut 4,10%, iar BET-XT, indicele celor mai lichide 25 de actiuni, a scazut cu 4,01%, din cauza coborarii cu aproape 5 procente a actiunilor Bancii Transilvania (TLV), Transgaz (TGN) si Tranelectrica (TEL).

Indicele compozit al pietei, BET-C, ce prezinta evolutia tuturor actiunilor listate la BVB, coborase la finalul zilei de tranzactionare cu 3,65% , la 4.038,51 puncte, cea mai mare pierdere fiind inregistrata de actiunile Bermas (BRM) care s-au depreciat cu 15%.

Societatile de investitii financiare (SIF) au inregistrat noi pierderi de 3,92%, dupa ce, in sedinta precendeta, indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urile, pierduse 5,69%. Indicele sectorial BET-NG a inchis tot in pierdere cu 3,13%, cea mai mica scadere dintre indici.

Lichiditatea a fost de 31,47 milioane euro de doua ori mai mare decat cea de marti. Valoarea tranzactiilor de pe segment RASDAQ a fost de 18,4 milioane euro, mai mare decat cea de pe piata principala, la care au contribut cele trei tranzactii de tip deal cu actiunile Atlas GIP (ATGJ).

Cumparatorii de pe final au salvat adancirea pierderilor

“Lichiditatea de ieri indica faptul ca interesul cumparatorilor a fost mai mare decat cel al vanzatorilor. Volumul tranzactionat a fost mai mare, dar am avut parte de amplitudini mari si variatii de pret destul de ample pe cele mai lichide companii”, a declarat, pentru Wall Street, Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

“Daca sedinta de marti a fost influentata in mod decisiv de caderile indicilor europeni, in sedinta de ieri scaderi spectaculoase au fost inregistrate numai de bursa de la Bucuresti, multi investitori autohtoni luand pozitii de vanzare pe panica chiar daca contrapartea se regasea la cumparare cu preturi reprezentand procente importante sub cele din ziua anterioara”, afirma Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest.

Revenirea pietei din ultima parte a sedintei s-a datorat evolutiilor bune consemnate de pietele europene, care au consemnat aprecieri dupa mai multe zile de scaderi, ceea ce a determinat intrarea la cumparare a investitorilor mai curajosi, explica brokerul de la Intercapital.

“Bursa este foarte fragila in conditii de instabilitate si in fata stirilor proaste. Pe finalul sedintei cumparatorii au intrat indemnati sa cumpere de faptul ca indicele futures american a inceput sa-si revina si astfel indicii au mai recuperat din pierderile din timpul zilei. Pe termen scurt, evolutia Bursei de la Bucuresti va fi strans legata de stirile internationale”, considera Barbulescu.

Doar opt actiuni au inregistrat cresteri

Cea mai mare depreciere dintre societatile de investitii a avut-o SIF Oltenia (SIF5), care a inchis in scadere cu 6,01% fata de cotatia de marti, atragand si cea mai mare valoare din piata de 6,25 milioane lei (1,7 milioaner euro). In schimb, SIF Transilvania (SIF3) a fost singura societatea de investitii care a inchis in crestere cu 0,5%.
Pe o piata in scadere cu circa 4%, doar opt actiuni au inchis in crestere printre care se numara pe langa SIF3 si Agras Vienna Insurance Group, Romcarbon Buzau, Azomures, Amonil, Alumil Rom Industry, Petrolexportimport, Electroapartaj.

Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale Rompetrol Rafinare (RRC), cu 24,7 milioane de titluri rulate, cotatia de inchidere fiind egala cu cea de ieri, de 0,05 lei/actiune.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri