Sectorul societatilor de investitii financiare a fost preferat de catre investitori in cadrul sedintei de ieri, urcand cu aproape 5%, pe o piata in scadere, datorita acordarii de dividende pentru 2008 anuntata de SIF4.
Lichiditatea pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti a urcat la 10,46 milioane de lei (2,44 milioane euro), dintre care 2,02 milioane lei au fost atrasi de segmentul obligatiunilor.

Cele mai importante schimburi au fost realizate cu 130 de titluri de stat (seria B1403A), care au totalizat 1,27 milioane lei. De asemenea, au mai fost transferate 750 de obligatiuni emise de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (IBRD09), pentru suma de 738.800.

Indicele BET, ce urmareste evolutia celor mai lichide zece titluri, a scazut cu 0,40%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 0,49%.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a urcat cu 4,92%, iar ROTX, indice jucat la Bursa din Viena, a scazut cu 0,57%.

“Propunerea SIF4 de a acorda dividende era singura stire care putea misca sectorul SIF-urilor si a facut-o, de aici si cresterile importante”, a declarat, pentru Wall Street, Cristian Negoita, broker la Confident Invest.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a apreciat cu 1,45%, iar BET-NG, indicele care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la BVB, a pierdut 0,70%.

“A existat o cerere mai mare pentru SIF-uri, de aceea BET-FI a evoluat diferit de restul indicilor. Ceilalti indicii au fost trasi in jos de scaderile inregistrate de actiunile Petrom si ale Bancii Transilvania”, explica Marcel Murgoci, director de operatiuni la Estinvest.

Investitorii isi reduc expunerile pe SNP

El afirma ca pe actiunile Petrom (SNP) se manifesta de cateva zile un volum mai ridicat, deoarece, probabil in urma rezultatelor financiare anuntate, multi investitori au tras concluzia ca este mai bine sa vanda.

“In privinta, titlurilor Bancii Transilvania, cred ca multi investitori sunt dispusi sa renunte la aceste titluri cu usurinta, iar free-float-ul de 85% indica faptul ca sunt si vanzatori si cumparatori destul de multi”, continua Murgoci.

Actiunile SNP au atras cea mai mare lichiditate, de 1,76 milioane lei, iar cotatia a scazut cu 2,52%, pana la 0,116 lei, in timp ce titlurile BRD SocGen (BRD) s-au apreciat cu 3,37%, pana la 4,30 lei, in urma unor schimburi de 1,51 milioane lei.

Titlurile Banca Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 3,94%, pana la pretul de 0,61 lei, pe o lichiditate de 1,16 milioane lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni Erste Bank (EBS) au insumat 591.800 lei, iar titlurile s-au mentinut la 32 lei.

Pretul titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC) a crescut cu 0,39%, la 0,026 lei, pe fondul unor schimburi de 575.300 lei, iar actiunile Transelectrica (TEL) au captat o lichiditate de 510.700 lei si s-au depreciat cu 0,55%, pana la 9 lei.

Schimburile cu actiuni SIF5 - Oltenia au totalizat 470.400 lei, iar titlurile au urcat cu 4,12%, pana la 0,354 lei, in timp ce titlurile SIF2 - Moldova au castigat 5,22%, ajungand la 0,282 lei, pe fondul unei lichiditati de 422.300 lei.

Titlurile Transgaz Medias (TGN) s-au mentinut la 103 lei, pe o lichiditate de 238.400 lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni SIF3 - Transilvania au insumat 233.400 lei, iar titlurile s-au apreciat cu 5,34%, pana la 0,217 lei.

Evolutiile viitoare raman incerte

In contextul in care in sedinta de ieri indicii au inregistrat evolutii separate, brokerii sunt de parere nu pot aparea schimbari majore la Bursa de la Bucuresti in lipsa unor stiri pozitive.

“E greu de prognozat ce va urma cat timp interesul pentru investitia la Bursa este foarte redus si orice este posibil. Cat timp nu vor aparea stiri este greu de prognozat cum va evolua piata de capital”, subliniaza Negoita.

Murgoci ne-a declarat ca evolutia pe termen scurt este greu de prognozat in conditiile in care sedinta de ieri a fost una destul de ciudata. “Bursa nu are un curs bine determinat de o stire sau veste, dar consider ca blue-chips-urile vor continua sa inregistreze volume asemanatoare”, conchide acesta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri