Lansarea primului fond de investitii cu capital garantat, ce urmeaza a fi listat la Bursa de Valori Bucuresti, OTP WiseRO, poate deschide calea si pentru alte fonduri si creeaza oportunitatea aparitiei de noi instrumente structurate, a declarat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.
“Sunt sigur ca vom vedea mai multe fonduri de investitii listate pe bursa romaneasca, in trei ani am putea vedea 5-6 fonduri de investitii”, a afirmat managerul Intercapital.

Societatea de brokeraj intermediaza oferta de vanzare si listare a unitatilor de fond ale noului organism de plasament inchis al OTP Asset Management.

“Un raspuns favorabil din partea investitorilor la oferta OTP WiseRO sunt sigura ca va fi de natura sa incurajeze aparitia pe piata bursiera si a altor instrumente financiare mai complexe, de tipul fondurilor inchise si al produselor structurate, care sa aiba ca suport activ sau ca «benchmark» inclusiv indicii bursier dezvoltati”, a explicat Anca Dumitru, director general al Bursei de Valori Bucuresti.

Oferta de tip IPO se va incheia cu succes daca se vor atrage 4 mil. lei

Unitatile de fond ale OTP WiseRo vor putea fi cumparate din 29 iunie pana in 24 iulie si se doreste atragerea a 6 milioane lei, ce corespund pentru 30.000 unitati. Pentru ca oferta de vanzare sa se incheie cu succes, Razvan Pasol a subliniat ca trebuie achizitionate cel putin 20.000 de unitati de fond, ce reprezinta 4 milioane lei.

“Anticipam ca in maximum o luna de la inchiderea ofertei unitatilor de fond OTP WiseRO, acestea se vor tranzactiona la BVB. Ulterior admiterii, unitatile de fond vor putea fi tranzactionate la BVB in mod similar cu mecanismul investirii in actiuni”, sustine managerul Intercapital.

Valoare unei unitati de fond este de 200 lei, egala cu investitia initiala necesara pentru a intra in fond si cu valoarea nominala a unitatii.

“OTP WiseRO ofera profitul capitalului investit in actiuni, dar si siguranta data de garantarea capitalului. Garantarea capitalului investit initial se va face doar la maturitate”, a afirmat Dan Popovici, director de investitii la OTP AM.

Capitalul obtinut va fi investit integral in depozite bancare in minimum cinci banci din Romania si Uniunea Europeana, iar dobanda obtinuta va face obiectul unui contract swap intre OTP si Societe Generale.

Investitorii vor primi trei cote anuale de participare la performanta in mai 2010, 2011 si 2012, iar cotele vor reprezenta la fiecare data performanta indicelui fata de valoare initiala.

La maturitatea fondului, investitorul va primi integral investitia initiala indiferent de evolutia pietei. Randamentul investitiei se obtine din urmarirea performantei indicelui WISE US.

Dupa listare, investitorii vor avea posibilitatea sa-si vanda detinerile pe parcursul existentei fondului pe piata de capital.

Potrivit OTP, nu se percep comisioane de achizitie si rascumparare, iar comisionul de administrare este de 1,1%/an.

Indicele WISE US este activul suport

Fondul urmareste evolutia indicelui WISE US Long/Short Vol Target (care scaneaza lunar evolutia actiunilor din componenta S&P500), creat de Societe Generale Corporate & Investment Banking (SGCIB) si calculat zilnic de agentia de rating Standard&Poor’s.

Din cadrul indicelui american S&P500 sunt selectate actiuni in functie de 12 criterii de selectie, prin care se afla pretul, volatilitatea, randamentul, situatia financiara, dar si in functie de analiza tehnica, cat si cea fundamentala.

In urma analizelor realizate de SGCIB, pe cele mai performante 10% dintre actiunile incluse in indicele S&P se vor initia pozitii Long – de cumparare, iar pe cele 10% care au avut evolutii negative sau reduse fata de medie se vor adopta pozitii short – de vanzare.

“Volatilitatea indicelui este setata la 8%, iar ajustarea se face doar lunar. Valoarea unitatii activului net (VUAN) va fi publicata lunar, nu vom putea face acest lucru zilnic, deoarece Depozitarul Central certifica aceste valori doar o data pe luna”, a afirmat Dan Popovici.

Prin intermediului fondului se va putea realiza si arbitraj pe perceptia riscului si pe indicele S&P 500, iar riscul valutar este eliminat prin intermediul contractului swap, afirma Catalin Ianca, presedintele OTP Asset Management.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri