NYSE Euronext, Nasdaq OMX, London Stock Exchange (LSE) si Deutsche Boerse au intrat in cursa pentru a achizitiona Bursa de Valori poloneza detinuta de stat, potrivit unui comunicat al trezoreriei statului, citat de presa internationala.
“Toate cele patru oferte pentru o participatie majoritara in cadrul Bursei din Varsovia au fost trimise catre trezorerie, au primit un prim accept si sunt examinate in detaliu”, mai spune trezoreria poloneza, potrivit MarketWatch.

Trezoreria poloneza detine 98,8% din cadrul Warsaw Stock Echange (WSE), iar institutia vrea sa scoata la vanzare 73,82% pana la finalul anului, restul actiunilor urmand a fi oferite pietei in urmatorii 2-3 ani. [Performantele burselor lumii de la inceputul anului]

Trezoreria urmareste sa vanda cel putin 51% din WSE catre un investitor strategic. Restul de 22,82% vor fi oferite investitorilor institutionali care sunt deja membrii ai bursei si vor beneficia de drepturi de vot. Participatile eligibile pentru achizitii sunt cuprinse intre 0,5% si 10%.

Statul vrea sa obtina din aceasta vanzare 2,64 miliarde euro pentru a sprijini finantele publice in conditile celei mai puternice scaderi economice din ultimii zece ani.

CEO-ul Deutsche Boerse, Reto Francioni, a declarat ca institutia pe care o conduce va continua sa urmareasca oportunitatile de pe piata de fuziuni si achizitii (M&A), dar se concentreaza, in principal, pe crestere organica.

“Bursa nu are nevoie sa urmareasca tranzactiile la orice pret, ci trebuie sa continue sa aiba o abordare disciplinata legata de oportunitatile de M&A”, a spus Francioni unui investitor.

Bursa Nasdaq, care tranzactioneaza cele mai multe actiuni americane, mai detine participatii in cadrul burselor din Lituania, Letonia, Estonia, fiind singurul ofertant cu mize in regiune.

NYSE, cel mai mare operator bursier din lume, a incheiat in 19 iunie achizitia celor 20% in cadrul Bursei din Qatar si isi extinde prezenta pe pietele emergente. De asemenea, mai detine actiuni in cadrul burselor din India, Brazilia, iar in cursul anului trecut a inceput sa dezvolte un sistem de tranzactionare pentru piata de capital din Abu Dhabi.

Pe WSE sunt listate 375 de companii, care aveau o capitalizare de 119 miliarde dolari la finalul luni mai.

Vanzarea WSE vine dupa ce Bursa de Valori din Viena a devenit lider in cursa pentru consolidarea prezentei in regiune prin achizitia bursei din Republica Ceha si Slovenia si si-a marit participatia in cadrul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) la 38% de la 13%.

Bursa poloneza a cumparat 1,8% din Sibex in 2007 si si-a exprimat intentia de a controla Bursa din Sofia, daca statul bulgar se decide sa o scoata la vanzare. In iulie 2008, WSE a cumparat 25% din Bursa Innex din Ucraina.

[Bursa din Viena va integra operatorii din Europa de Est]

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri