Bursa de Valori București (BVB) s-a aflat pe locul al doilea la creșteri în Europa luând în calcul evoluția în lei a BET-BK, unul dintre principalii indici ai pieței locale. Raportând evoluțiile în dolari, Bursa de la București ocupă locul 5, menținându-se astfel în top.

”Începutul de an a adus pentru indicele BET-BK o creștere mai mare decât cea înregistrată pe tot parcursul anului trecut, 14,75% în lei și 8,44% în dolari. Dacă în 2020 cursul USD/RON a scăzut, iar evoluția în dolari americani a fost mai bună decât cea în lei românești, în T1 2021 lucrurile s-au inversat. Chiar și așa, BET-BK a fost în topul celor mai mari creșteri din Europa, indiferent de moneda la care îl raportăm”, spune Marius Pandele, analist în cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

Raportat la dolarul american, indicele a fost pe locul al 5-lea în Europa, după indicii de referință din Islanda, Suedia, Danemarca și Austria, la distanță destul de mică de aceștia. În moneda națională a fost pe locul al doilea, după indicele bursei din Stockholm. Dintre indicii luați în calcul în graficul alăturat, BET-BK a avut cea mai bună evoluție, fiind urmat de indicele SOFIX al bursei din Sofia

Bursa de Valori Bucuresti vs europa

Graficul arată evoluția în dolari

Sursa: Prime Transaction

Indicele american Nasdaq Composite, care a dominat topul de anul trecut, așa cum se poate observa în al doilea grafic, a început anul 2021 cu o creștere modestă, de doar 2,78%, în urma majorității indicilor europeni importanți. S&P 500 a evoluat mai bine, un semn că piața americană, deși continuă să crească, nu se mai bazează într-o măsură la fel de mare pe companiile de tehnologie.

Singurul indice dintre cei incluși în grafic care a scăzut în primele trei luni ale anului a fost indicele polonez WIG20, acesta având chiar o scădere consistentă, de peste 7%. WIG20 a avut a treia cea mai proastă evoluție din intreagă Europă raportat la dolarul american, pe ultimele două locuri fiind indicii burselor din Malta și Turcia, și a fost unul dintre cei doar 4 indici europeni care au scăzut în moneda națională în T1.

Evolutie indici 2020

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri