Activele nete ale celor cinci Societati de Investitii Financiare au ajuns la 5,97 miliarde lei (1,42 miliarde euro), in crestere cu 0,7% fata de luna anterioara, cea mai mare apreciere fiind inregistrata de catre SIF Oltenia, potrivit statisticilor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
SIF Oltenia (SIF5) a obtinut o crestere a activului net de 3,14% in luna iunie, in timp ce valoarea activului net al SIF Moldova (SIF2) a scazut cu 2,5%.

Activul SIF Banat-Crisana (SIF1) s-a majorat cu 1,77%, iar cel al SIF Tranilvania (SIF3) a urcat cu 0,19%.

Valoarea activului net al SIF Muntenia (SIF4) a urcat cu 0,42% la finalul lunii iunie.

Pe fondul aprecierilor de pe piata de capital inregistrate si in luna iunie, o parte dintre SIF-uri si-au mai redus diferentele fata de volumul activelor nete de la finele anului 2008, inregistrand astfel cresteri pozitive, in timp ce SIF Moldova (-4,9%) si SIF Muntenia (-10,7%) se afla inca sub nivelul activelor nete de la finele anului 2008.

Fata de finele anului 2008, cresterea cea mai mare inregistrata de pretul de inchidere, este de 55% la SIF3, iar cea minima este de 33% la SIF2. SIF Muntenia continua sa inregistreze o scadere pe primul semestru al anului, valoarea fiind de -2,4%.

SIF2 si SIF5, cele mai tranzactionate in iunie


In iunie, SIF Oltenia si SIF Moldova au avut cea mai mare lichiditate, in aceasta perioada tranzactionandu-se pe fiecare din ele 15,48%, respectiv 11,65% din capitalul lor social. Astfel pe SIF5 s-au realizat 14.619 tranzactii, iar 10.686 tranzactii au fost realizate cu actiunile SIF2.

Actiunile SIF1 au prezentat cel mai mic interes pentru investitori in iunie, pe aceste titluri realizandu-se 4.795 tranzactii ce au insumat 3,02% din capitalul social.

In iunie, nivelul de capitalizare pe ansamblul SIF a fost de 2,27 miliarde lei (0,5 miliarde euro), cu 3,4% peste nivelul lunii anterioare.

SIF-urile speculeaza pe actiuni 3,1 mld. lei

Investitiile financiare pe termen scurt au inregistrat o crestere medie de 7,5%, iar ponderea actiunilor cotate a fost de 97%.

Activele din categoria investitiilor pe termen scurt, au inregistrat o scadere de circa 8%, ponderea lor in cadrul activelor totale a coborat de la 46,6%.

SIF5 continua sa aiba cea mai mare pondere 50,8% a actiunilor cotate din categoria investitiilor pe termen scurt in total active, urmata de SIF3 cu 46%. SIF Banat-Crisana are o pondere de 45%, iar SIF Moldova - 43%.

SIF Muntenia detine o ponderea de 42% a titlurilor cotate in investiti pe termen scurt, comparativ cu media de 45,6% inregistrata pe anasamblu SIF la finele lunii raporate.

Actiunile cotate detinute de catre SIF-uri in iunie aveau o valoare de 3,1 miliarde lei si reprezentau 49% din activele totale.

In acelasi timp actiunile necotate din portofoliu celor cinci societati de investitii, au ajuns sa reprezinte pana la 52,6% din activele totale, in cazul SIF Oltenia. Cea mai scazuta pondere a fost inregistrata, in iunie, de catre SIF Muntenia, cu 44,7% din totalul activelor.

Investitiile in fonduri se ridica la 21,4 mil. lei

Investitiile in industria fondurilor se ridicau la 21,4 milioane lei in iunie, ce reprezinta 12,6% fata de luna anterioara. SIF4 continua sa aiba cea mai mare expunere pe aceste instrumente, de 16,7 milioane lei, ce reprezinta 1,2% din activele totale.

Fata de 2008, investitiile in unitatile de fond pe ansamblu sectorului au crescut cu 47%.

Plasamentele in titluri de stat au urcat cu 27,4% in iunie la 57,1 milioane lei, ce reprezinta 0,9% din totalul activelor SIF-urilor.

Volumul depozitelor bancare pe ansamblu SIF era de 716 milioane lei in iunie, cu 361% mai mult decat la finele anului trecut, iar ponderea in activele totale a crescut, in acest interval de timp, de la 2,5% la 11,1%.

Obligatiunile municipale detinute de SIF-uri aveau la finele lunii iunie o valoare de 1,622 milioane lei, in scadere cu 11,2%, iar obligatiunile corporatiste insumau 66,2 milioane lei, in crestere cu 0,7%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri