Dupa doua saptamani in care indicele BET-FI a evoluat peste pragul de 20.000 de puncte, scaderile cauzate de corelatia burselor cu indicii pietei japoneze au impins cele cinci societati de investitii financiare (SIF) sub acest nivel important.
Brokerii chestionati de Wall Street sunt de parere ca trecerea sub acest prag indica intrarea intr-o perioada de corectii a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), de altfel binevenite dupa ultimele cinci luni de cresteri.

Lichiditatea din sedinta de tranzactionare de ieri a ajuns la 33,02 milioane lei (7,8 milioane euro), valoare de 2,5 ori mai mare decat cea inregistrata in ziua precedenta, in contextul realizarii unor tranzactii semnificative cu obligatiuni.

Obligatiunile Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (IBRD09)au facut obiectul unor tranzactii in valoare de 7,52 milioane lei, impreuna cu titlurile de stat de tip benchmark B1203A, care au atras 4,17 milioane lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 2,52%, pana la 3.909,66 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 2,17%, pana la 2.370,35 puncte.

Indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a pierdut 3,48%, pana la 19.659,63 puncte.

“Scaderile au avut loc fara un motiv clar, evolutia generala pe toate bursele a fost de iesire din piata, de vanzari. Astfel, se aseaza premisele unei eventuale corectii in continuare, desi la un moment dat a existat impresia ca piata poate evolua si peste acest prag de 20.000 de puncte”, a declarat, pentru Wall Street, Gabriel Necula, director adjunct de tranzactionare la Prime Transaction.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 2,67%, pana la 379,65 puncte, iar indicele BET-NG, al celor zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 3,05%, pana la 521,33 puncte.

SIF Moldova, cea mai mare scadere din sector

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de 4,72 milioane lei si s-au depreciat cu 3,7%, la 1,04 lei, fiind urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2) cu o lichiditate de 3,38 milioane lei. Titlurile SIF2 au scazut cu 4,4% pana la pretul final de 0,87 lei/actiune.

Din sectorul bancar, pretul actiunilor BRD SocGen (BRD) a coborat cu 0,89%, la 11,10 lei, in urma unor tranzactii de 2,37 milioane lei, in timp ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut 2,99%, la 1,30 lei, pe fondul unui rulaj de 1,17 milioane lei.

Schimburile cu actiunile Petrom (SNP) au insumat 979.300 lei, iar titlurile au avut un declin de 1,95%, la 0,252 lei, iar actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut 4,23%, pe o lichiditate de 967.600 lei.

Corectii de pana la 10% pe termen scurt


“Pragul de 20.000 de puncte a fost unul important, dar evolutiile din piata romaneasca sunt dependente de sentimentele de pe bursele externe. Corectiile sunt de asteptat in conditiile in care in ultima perioada bursele au crescut pe fondul rezultatelor financiare”, afirma Andrei Radulescu, analist la Target Capital.

La corectii de 5-10% se asteapta si Necula, afirmand ca astfel de scaderi sunt sanatoase.

“Este insa prematur sa vorbim despre scaderi mai puternice, nu exista semnale ca vor veni deprecieri foarte mari, ci doar unele care sa valideze tendinta de crestere din ultimele luni de pe bursele externe”, adauga brokerul de la Prime Transaction.

Radulescu ne-a explicat ca septembrie va fi cea mai proasta luna a anului pentru BVB din punctul de vedere al corectiilor.

“Totusi, pentru finalul anului cred ca sentimentul investitorilor se va ameliora si nu exclud ca BET-FI sa incheie anul peste pragul de 20.000 de puncte”, conchide specialistul Target Capital.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri