Listarea la Bursa a Bancii Comerciale Romane se amana pentru inca doi ani, din cauza conditiilor nefavorabile de pe piata de capital, dar SIF-urile vor putea totusi sa ceara listarea mai devreme a bancii, au declarat surse din actionariatul BCR citate de NewsIn.
"A fost semnat cu Erste un acord de vointa prin care SIF-urile sunt de acord cu suspendarea listarii pe o perioada de doi ani de zile, datorita conditiilor de pe piata de capital", au spus sursele citate.

"Totusi, oricare dintre SIF-uri va putea solicita in aceasta perioada listarea, daca vom considera ca sunt conditii favorabile. Deocamdata, insa, nu este momentul unei listari, piata fiind foarte volatila, iar lichiditatea este redusa", a declarat reprezentantul uneia dintre societatile de investitii financiare (SIF).

Erste s-a angajat, prin contractul de privatizare, sa listeze BCR in cel mult trei ani, termen care expira anul acesta.

La inceputul acestui an, Florian Buzatu, director al SIF Oltenia (SIF5), declara ca listarea BCR pe Bursa de la Bucuresti nu ar fi oportuna mai devreme de sfarsitul anului 2010, cand se anticipeaza incheierea crizei financiare.

BCR este controlata de grupul austriac Erste Bank, cu o detinere de 69,30%, in timp ce societatile de investitii financiare (SIF) detin fiecare in jur de 6% din capital, SIF Oltenia avand cel mai mare pachet dintre acestea, de 6,12%, potrivit datelor afisate pe site-ul bancii.

Cele cinci societati de investitii financiare sunt reprezentate din august 2008 in Consiliul de Supraveghere al BCR prin Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, si Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia. In afara reprezentantilor SIF, din consilul BCR fac parte Andreas Treichl (presedintele consiliului), Manfred Wimmer (vicepresedinte), Herbert Juranek, Bernhard Spalt si Florin Pogonaru.

Grupul Banca Comerciala Romana a obtinut in primul semestru din 2009 un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 606,8 milioane lei (144,25 milioane euro), cu 20,1% mai mic decat in perioada similara din 2008, in conditiile cresterii provizioanelor de aproape 3 ori.

Scaderea profitului net al grupului BCR a fost inregistrata "in principal din cauza cheltuielii mai mari cu provizioanele si a scaderii veniturilor din comisioane generate de reducerea consumului".



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri