Cresterile s-au temperat pe segmentul celor mai lichide titluri de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), investitorii preferand in aceste conditii sa se indrepte spre actiuni din esalonul doi, ceea ce a condus la aprecieri spectaculoase ale acestora, de pana la 34%.
Lichiditatea pietei de actiuni a sporit cu 16% in saptamana 21 - 25 septembrie, pana la 152,51 milioane lei (36,04 milioane euro), de la 131,05 milioane lei (30,73 milioane euro) in saptamana precedenta, arata NewsIn.

Totodata, titlurile de stat si obligatiunile s-au mentinut in atentia investitorilor, dar rulajul s-a comprimat semnificativ in ultima saptamana, la 17,53 milioane lei, comparativ cu intervalul 14 - 18 septembrie, cand lichiditatea a atins un nivel record pe acest sector, de 49,3 milioane lei, in urma celei mai mari tranzactii cu titluri de stat de la listarea la Bursa.

Pe de alta parte, capitalizarea pietei reglementate a BVB a scazut cu 1,21% in saptamana 21 – 25 septembrie, la 77,61 miliarde lei (18,46 miliarde euro), de la 78,56 miliarde lei (18,42 miliarde euro) la finalul saptamanii anterioare.

"Saptamana de cresteri usoare la BVB, in care cele mai lichide titluri au fost cele financiare, pe fondul luarii deciziei de catre Comisia Juridica a Senatului privind pragul la SIF-uri, mai exact ridicarea acestuia la nivelul de 5%", comenteaza analistii de la Prime Transaction.

Pe de alta parte, analistii Intercapital Invest remarca ca volumele de tranzactionare au fost insemnate in zilele de marti si miercuri, datorita stirii legata de pragul de detinere la SIF-uri, care a avut un impact pozitiv asupra intregii piete.

"Acestea (volumele – n.r.), insa, s-au redus treptat spre finalul saptamanii, atunci cand o parte dintre investitori au preferat sa-si indrepte atentia spre companii din al doilea esalon din punct de vedere al lichiditatii, deoarece companiile cele mai lichide au avut evoluti in principal in lateral", potrivit raportului de analiza realizat de casa de brokeraj Intercapital Invest.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a crescut cu 1,18% in ultima saptamana, ajungand la 4.394,73 puncte, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a incheiat saptamana cu un avans de 2,24%, pana la 2.625,99 puncte.

De asemenea, BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a inregistrat o crestere de 2,29%, la nivelul de 25.436,16 puncte, in contextul in care investitorii nu au mai fost atat de entuziasmati de discutiile din Senat cu privire la pragul de detinere.

In ultima saptamana, comisia juridica a Senatului a decis marti sa acorde un aviz favorabil cu amendamente pentru o propunere legislativa a PDL care elimina pragul de 1% de detinere a actiunilor societatilor de investitii financiare (SIF-uri), acceptand ca pragul sa fie de 5%. In urma acestei decizii, indicele BET-FI a castigat 5,63%, desi, cu ocazia altor stiri legate de subiectul pragului de detinere, jucatorii din piata au reactionat mult mai agresiv.

"Dupa stirea legata de ridicarea pragului la SIF, au aparut foarte multe ordine de cumparare, care au fost compensate totusi de cele pe vanzare. Cred ca investitorii nu mai pot fi pacaliti asa usor si probabil ca va fi o agitatie mai mare in piata in situatia in care se va sti clar ca pragul va fi ridicat", a explicat Mihai Muresian, trader la casa de brokeraj Intercapital Invest.

In schimb, indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a urcat cel mai putin in ultima saptamana, cu 0,38%, pana la 9.253,41 puncte.

O evolutie ascendenta a inregistrat si indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, cu un avans de 1,68%, la 447,46 puncte, in vreme ce indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a castigat cel mai mult - 3,64% - pana la nivelul de 586,49 puncte.

Tranzactiile cu actiuni SIF au generat impreuna o lichiditate de 83,37 milioane lei, in saptamana incheiata, reprezentand 55% din rulajul total al pietei de actiuni.

Titlurile bancare au atras schimburi de 26,77 milioane lei in ultima saptamana, adica 17,5% din valoarea tranzactiilor cu actiuni la BVB.

Pe sectorul energetic de la BVB, investitorii au intrat puternic la cumparare pe titlurile Dafora Medias (DAFR), ridicand cotatia acestora cu 31,96%, la 0,0991 lei, in timp ce schimburile au atins 5,73 milioane lei. Interesul cumparatorilor a fost determinat de posibilitatea ca emitentul sa castige un contract de 36 milioane euro pentru construirea a 22 de sonde pentru Romgaz.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri