Firma sud-coreeana STX Shipbuilding, actionarul majoritar al STX RO Offshore Braila (fostul Santier Naval Braila), va derula in perioada 3-23 noiembrie o oferta de preluare, prin intermediul careia vrea sa cumpere 0,65% din capitalul santierului, pentru suma totala de 1,36 milioane lei.
Astfel, STX Shipbuilding vrea sa cumpere prin intermediul companiei STX Norway Offshore cele 433.111 actiuni ale santierului la un pret de 3,15 lei/unitate, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat documentul de oferta. Operatiunea va fi intermediata de casa de brokeraj KBC Securities, scrie NewsIn.

In a doua jumatate a lunii august, Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) cerea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa arate ce sanctiuni a dat companiei sud-coreene STX Shipbuilding, actionarul majoritar al fostului Santier Naval Braila (SNBB), pentru ca nu facuse oferta publica de preluare.

Santierul Naval a fost detinut pana in 2003 de firma Scandior, dar a trecut ulterior sub controlul companiei norvegiene Aker Yards, care a preluat Scandinor.

Potrivit celor mai recente raportari de pe site-ul Bursei, Santierul Naval din Braila este controlat in proportie de 94,12% de firma Scandinor, controlat de STX Europe, parte a grupului sud-coreean STX Shipbuilding, care a preluat la inceputul anului trecut constructorul naval norvegian Aker Yards.

Potrivit legii pietei de capital, un actionar care ajunge sa detina direct sau indirect mai mult de 33%, respectiv 50% din capitalul social al unei companii este obligat sa lanseze o oferta publica de preluare in maximum doua luni de la depasirea pragului respectiv.

Compania navala sud-coreeana STX Shipbuilding anuntase in luna august 2008 ca detine 88,37% din actiunile grupului Aker Yards, in urma unei investitii de 425 milioane euro facuta pentru dublarea detinerii si, prin urmare, a ajuns sa controleze si santierul naval din Braila. Ca urmare, la sfarsitul anului trecut, actionarii santierului Naval Aker Braila (SNBB) au hotarat schimbarea denumirii companiei in STX Ro Offshore Braila.

Actiunile STX Ro Offshore Braila se tranzactioneaza la prima categorie a pietei Rasdaq, sub simbolul SNBB, compania avand o valoare de piata de 171,8 milioane lei (40 milioane euro), la cotatia de 2,59 lei stabilita in sedinta de tranzactionare din 10 august.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri