Bursa de Valori Bucuresti a inceput saptamana cu scaderi, in special pe sectorul SIF-urilor, continuand tendinta de vineri, de pe pietele externe. Sectorul bancar a crescut ieri, pe fondul rezultatelor financiare pulicate de BRD. Brokerii spun ca volatiltatea va continua pana la conturarea unui minitrend al pietei.
In sedinta de ieri, indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut nesemnificativ, cu 0,02%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 0,46%. Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 2,80%, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 0,04%.

Pe de alta parte, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 0,72%, pana la 428,15 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 1,43%, pana la 584,76 puncte.

“Piata a avut astazi o evolutie fireasca dupa ce am vazut la sfarsitul saptamanii pe pietele externe. Corelarea cu evolutiile de afara se mentine in continuare, investitorii uitand pentru moment de criza politica. Cel mai probabil se va relua aceasta tema politica dupa votul de miercuri din parlament in privinta guvernului, in functie de ce se va intampla”, a declarat Gabriel Necula (foto), broker la Prime Transaction.

Tranzactiile realizate pe piata de actiuni a BVB au fost ieri de 19,72 milioane lei (4,58 milioane euro), in usoara scadere fata de nivelul inregistrat in sedinta de vineri, de 21,6 milioane lei (5,02 milioane euro).

Revenire usoara in Europa

Pe de alta parte, principalii indici bursieri din Europa afisau usoare variatii fata de nivelurile de referinta, la ora inchiderii sedintei BVB, in contextul in care isi reveneau de la minimele ultimelor patru saptamani.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE, crestea cu 0,30%, pana la 5.060,12 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, cobora cu 0,19%, pana la 5.404,75 puncte.Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, crestea cu 0,34%, pana la 3.619,89 puncte.

“Scaderile agresive au venit din inertie de la BVB si au fost temperate de faptul ca pietele externe au avut evolutii pozitive pana la sfarsitul pietei noastre. Deocamdata cred ca volatilitatea se va mentine in continuare si cu o amplitudine destul de mare, ceea ce nu aduce nimic bun in piata. Vom asista in continuare la aceste miscari pana cand se va contura un minitrend, cel mai probabil o corectie dupa cresterile din ultimele 7-8 luni”, a explica brokerul.

Sectorul bancar a inchis in urcare

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 5,44 milioane lei, si s-au scumpit cu 2,26%, in vreme ce titlurile BRD SocGen (BRD) au castigat 1,61%, pana la 12,60 lei.

“Am avut si evolutii care au fost marcate de rezultatele BRD, iar sectorul bancar a fost unul castigator spre deosebire de celelalte”, spune Necula.

BRD-SocGen, a doua banca de pe piata romaneasca dupa retea si active, a obtinut, in primele noua luni ale anului, un profit net de 660 milioane lei (156 milioane euro), in scadere cu 19% fata de intervalul similar din 2008, raportat in standarde romanesti de contabilitate.

“Piata noastra deocamdata a gasit nivelurile de echilibru, dar stam totusi intr-un fir de ata subtire care depinde intr-o mare masura de deciziile de la varful tarii si de acordul cu FMI, Banca Mondiala si CE. In rest, corelare fidela cu pietele externe, iar de aici asteptarile nu sunt tocmai bune prin prisma volatilitatii extreme din zona maximelor”, a conchis brokerul Prime Transaction.

Pe sectorul SIF, pretul actiunilor SIF Oltenia (SIF5) a coborat cu 0,94%, in urma unor tranzactii de 3,8 milioane lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) s-au depreciat cu 3,13 de procente.

Schimburile cu actiuni Petrom (SNP) au insumat 1,42 milioane lei, iar titlurile s-au ieftinit cu 1,15%, in vreme ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut 2,01%, pe fondul unor tranzactii de 407.150 lei.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri