Analizele globale privind volumele indica faptul ca interesul investitorilor pentru actiunile din indicii consacrati, in special din SUA, Marea Britanie si Germania, este sub medie, pietele emergente devenind mai atractive atat pe termen lung, cat si pe termen scurt, potrivit unui raport al Erste Group.
Analistii Erste Group considera ca acest lucru se datoreaza diminuarii puternice a potentialului de crestere, care este considerat scazut pentru urmatorii ani, in special in zona anglo-americana.

“Numeroase piete dezvoltate - SUA, Marea Britanie, Germania - au ajuns pe unul din ultimele locuri in analizele noastre. Un lucru deloc surprinzator, fiind de fapt o dovada a faptului ca aceste piete au perspective limitate – aparent, investitorii prefera sa mizeze pe crestere, nu pe reveniri intermitente, de scurta durata, pe pietele aflate in stagnare”, a declarat Fritz Mostbock, sef cercetare la Erste Group.

De asemenea, el sustine ca analizele realizate confirma ca nu este vorba de o tendinta pe termen scurt, ci de o evolutie durabila. “De aceea, sfatuim investitorii sa isi directioneze capitalul spre pietele emergente”, afirma Mostböck.

In majoritatea pietelor emergente, cresterile peste medie ale indicilor sunt sustinute si de cresterea volumelor. Specialistii sustin ca tendinta de crestere este mai puternica pe termen lung pentru multe dintre pietele emergente, in comparatie cu majoritatea pietelor dezvoltate.

“Nu este vorba doar de observatii pe termen scurt, ci de evolutii care vor continua probabil si in anii urmatori. Investitorii si-au dat seama ca aceste piete ofera oportunitati de crestere mai bune. Prin urmare, si-au intensificat activitatile la bursele care au fost infiintate sau au devenit importante in urma cu cativa ani”, explica Hans Engel, strateg pentru pietele de capital internationale in cadrul Erste Group.

Pe langa analiza volumelor, analistii Erste Group au efectuat si o analiza a volumelor echilibrate (OBV) pentru a vedea daca anumite piete dispun de surplus de cerere sau se afla sub presiunea vanzarilor.

“Analiza OBV evidentiaza si faptul ca investitorii si-au directionat capitalul mai ales spre pietele emergente. Indicii pe actiuni din tarile europene emergente se remarca in mod pozitiv in aceasta comparatie - Ucraina, Ungaria, Rusia, Romania, Polonia. Si Austria prezinta rezultate peste medie in grupul de tari cu piete dezvoltate din care face parte, iar valoarea slaba a indicilor DAX, Eurostoxx si a indicilor din SUA este din nou frapanta”, subliniaza Hans Engel.

Analiza volatilitatii indica o relativa stabilitate a pietelor globale de capital

Specialistii Erste au explicat ca evolutia actuala a volatilitatii confirma faptul ca, la nivel global, aproape toate pietele de capital si indicii sunt relativ stabili si aceasta situatie nu se va schimba in viitorul apropiat.

Fluctuatiile temporare, precum cea inregistrata recent, la sfarsitul lunii octombrie, nu vor afecta deocamdata aceasta situatie. Prin urmare, lunile urmatoare ar trebui sa ramana in principiu pozitive pentru investitorii de capital pe o serie de piete selectate.

“Daca tendintele pe termen lung sunt atat de evidente, merita sa fie valorificate in mod sistematic si sa se ia in considerare potentialul mai ridicat al majoritatii pietelor emergente si al unor piete interesante cum ar fi Austria, Canada, Australia, atunci cand se elaboreaza o strategie de investitii. Pietele de actiuni nu trebuie neaparat sa fie excesiv de volatile, chiar daca inregistreaza o crestere peste medie”, a concluzionat Fritz Mostboeck.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri