Investitorii se grabesc sa isi reduca plasamentele din pietele emergente de cateva zile, iesirile de pe activele din aceste tari ajungand la cel mai rapid ritm din ultimii cinci ani. In Romania, Bursa a inchis in scadere in vreme ce leul s-a depreciat. Dealerii se asteapta ca BNR sa intervina in favoarea monedei nationale, in vreme ce brokerii de pe bursa spun ca semnalele negative nu pot fi ignorate.

Tensiune in statele emergente: Uitati de BRICS. Pariati pe tarile CIPP!

Moneda nationala a continuat sa se deprecieze luni, astfel ca Banca Nationala a Romaniei a publicat un curs de referinta in crestere cu 1,2 bani, la 4,54 lei/euro, reprezentand cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani.

Pe Bursa de la Bucuresti (BVB), SIF-urile si Fondul Proprietatea au pierdut 1%, in vreme ce BET-BK, un indice care urmareste cele mai tranzactionate actiuni din piata, a pierdut 1,2%.

Analistii considera ca perioada dificila pe care pietele emergente o traverseaza a fost cauzata de ingrijorarile privind reducerea achizitiilor de obligatiuni ale Rezervei Federale americane (FED), dar si de incetinirea cresterii cresterii economice a Chinei. Tabloul gri al pietelor emergente este completat de tulburarile sociale si politice din anumite tari precum Ucraina sau Turcia.

Temerile sunt justificate pentru ca nu se bazeaza pe zvonuri, ci pe date certe care nu pot fi ignorate.

"Temerile sunt justificate pentru ca nu se bazeaza pe zvonuri, ci pe date certe care nu pot fi ignorate. Cifrele privind cresterea economica din China (n.red. +4% in decembrie 2013 - cifra sub asteptari) exista, iar in aceasta saptamana se pare ca FED va reduce cu inca 10 mld. dolari programul de stimul financiari pe care l-a practicat in perioada crizei", a declarat Marcel Murgoci, directorul departamentului de tranzactionare al societatii de brokeraj Estinvest.

In ultima saptamana a mandatului sau, Ben Bernanke, actualul sef al FED, va reduce cu 10 mld. dolari, pana la 65 mld. dolari, achizitiile de titluri de stat pe care FED le face in fiecare luna, scrie The Economist. Analistii se tem ca aceasta masura ii va face pe investitori mai precauti cu banii, in caz de nevoie pietele emergente fiind primele care vor fi taiate de pe lista plasamentelor.

"Trebuie sa avem in vedere aceste date, insa este prea devreme sa vorbim de un trend de scadere pe termen lung. Sigur, nu este imposibil, dar pentru ca acest lucru sa aiba loc va fi "nevoie" de mai multe stiri negative", este de parere Murgoci.

Este prea devreme sa vorbim de un trend de scadere pe termen lung. Sigur, nu este imposibil, dar pentru ca acest lucru sa aiba loc va fi "nevoie" de mai multe stiri negative

Lira turceasca este una dintre cele mai afectate valute emergente, ajungand la o scadere de peste 20% fata de dolar in ultimele 12 luni. Prabusirea a continuat si luni, cand cursul ajunsese la 2,36 lire pentru un dolar si 3,23 lire pentru un euro.

Pe langa problemele economice de pe plan international, Turcia este afectata si de scandalul de coruptie care zguduie guvernul islamo-conservator condus de premierul Recep Erdogan. Presa de la istanbul a scris ca Bilal Erdogan, fiul cel mare al premierului, face parte dintr-o lista de 30 de oameni de afaceri si alesi pe numele carora a fost emis un mandate de arestare de un procurer din Istanbul, dar pe care politia judiciara refuza sa-l puna in aplicare. Saptamana trecuta, banca centrala a Turciei a intervenit direct pe piete, pentru prima data in ultimii doi ani, incercand sa evite prabusirea completa a lirei.

Rubla ruseasca este o alta moneda emergenta care sufera in aceste zile. Un euro era cotat luni la 47,54 ruble, aproape cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, in vreme ce dolarul american se tranzactiona pentru 34,71 ruble.

Foarte putini analisti au reusit sa anticipeze la inceputul anului ritmul scaderii pe valutele emergente. Mai mult de o treime din cele mai tranzactionate monede emergente se afla deja sub estimarile facute de catre participantii la un sondaj Bloomberg.

Sursa grafic: dnaindia.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri