Rezultatele producatorului de aluminiu Alcoa Inc. sub asteptarile analistilor a dezamagit investitorii de pe pietele externe si a adus primele scaderi generalizate de la Bursa de Valori Bucuresti.
Lichiditatea pietei reglementate a Bursei a scazut cu 16%, pana la 17,88 milioane lei (4,32 milioane euro), comparativ cu nivelul consemnat in sedinta precedenta, de 21,34 milioane lei. Pe piata obligatiunilor au avut loc 9 tranzactii in valoare de 5,46 milioane lei, dintre care sapte schimburi au fost realizate cu titlurile de stat cu seriile B1303A si B1403A.

Indicele BET
, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 1,12%, pana la 5.119,05 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 1,06%, pana la 2.976,34 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 1,11%, pana la 25.717,70 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a coborat cu 0,95%, ajungand la 10.553,38 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 1,13%, pana la 504,05 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 1,11%, pana la 646,37 puncte.

“In aceasta saptamana ar fi normal sa asistam la corectii pe pietele externe, insa la Bucuresti nu se intrevede o vanzare masiva. Lichiditatea inca se pastreaza la cote reduse si exista un interes destul de ridicat la cumparare, ce rezulta din rezistenta din sedinta de astazi (ieri, n.r.) la scaderile de pe pietele europene”, a declarat pentru Wall-Street Gabriel Necula (foto), director adjunct de operatiuni in cadrul Prime Transaction.

El ne-a explicat ca pentru a vedea scaderi puternice la Bucuresti trebuie sa existe mai multe stiri negative, iar in perioada urmatoare brokerul nu vede astfel de semnale.

Bursele europene inchis cu cresteri de circa 1%

Bursele europene a scazut pe fondul rezultatelor sub estimarilor analistilor a Alcoa si Beiersdorf AG si in conditiile in care banca centrala a Chinei a inasprit politica monetara, pentru a evita o supraincalzire a economiei.

Indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE100, a scazut cu 0,71%, pana la 5.498,71 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, a coborat cu 1,61%, pana la 5.943 puncte.

Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, s-a depreciat cu 1,06% la 4.000,05 puncte.

Necula afirma ca intr-o oarecare masura investitorii sunt inca optimisti privind continuare cresterilor pe pietele externe.

“Ma astept ca urmatoarele rezultate sa vina si sa transeze lucrurile in masura in care economia globala si-a revenit si sa duca la o reasezare a pietei la nivelele actuale sau chiar mai sus”, sustine reprezentantul Prime Transaction.

Daca aceasta supozitie nu va fi confirmata, vom asista la corectii, insa o concluzie poate fi trasa in cursul saptamanii viitoare cand cele mai multe companii isi vor prezenta rezultatele pe cel de-al patrulea trimestru.

Transgaz, pe locul al patrulea la lichiditate


Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 4,11 milioane lei, si au coborat cu 0,71%, la 1,39 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) s-au depreciat cu 0,82%, la 1,21 lei, pe o lichiditate de 2,21 milioane lei.

Din sectorul energetic, actiunile Petrom (SNP) au scazut cu 2,07%, la 0,284 lei, in urma unor tranzactii de 2,68 milioane lei, iar titlurile Transgaz Medias (TGN) au urcat cu 0,06%, la 174 lei, pe suportul unui rulaj de 2,21 milioane lei.

“In cazul Transgaz, investitorii au fost influentati de rapoartele de analiza ale bancilor pe aceste actiuni, desi in mod normal ar trebui sa fie mai reticenti, mai precauti”, subliniaza brokerul.

Schimburile cu actiuni BRD SocGen (BRD) au insumat 896.400 lei, iar titlurile au pierdut 0,69%, ajungand la 14,30 lei, in vreme ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 1,28%, la 2,32 lei, in urma unor tranzactii de 478.400 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri