Bursa de Valori Bucuresti a incheiat saptamana cu cresteri de 2%, revenirea la tranzactionare a titlurilor Rompetrol Rafinare ridicand piata, dupa ce au castigat peste 18% in perioada 8-12 februarie.
Lichiditatea pietei din saptamana trecuta a urcat usor fata de rulajele din perioada precedenta, pana la 284,1 milioane lei (68,8 milioane euro), segmentul obligatiunilor atragand 163,2 milioane lei in tranzactii cu titluri de stat.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 4,3% in ultima saptamana, la 5.117,66 puncte, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, a urcat cu 2%, pana la 2.945,56 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, a inregistrat o apreciere de 2,21%, la nivelul de 28.857,21 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a castigat 2,82%, pana la 10.290,68 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a incheiat saptamana in crestere cu 2,62%, pana la 515,02 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, s-a apreciat cu 5,7%, pana la nivelul de 673,08 puncte.

Desi vineri Institutul National de Statistica a anuntat evolutia economiei in cel de-al patrulea trimestru, afisand o scadere fata de T3, piata BVB nu a reactionat la aceste stiri, fiind influentata de catre evolutia burselor europene.

Andrei Ciubotaru, senior broker la Tradeville, considera ca statisticile nu vor avea un impact nici in aceasta saptamana, evolutia urmand a fi corelata cu cea a pietelor externe.

“Ma astept sa vedem scaderi mai importante pe rulaje mai ridicate, deoarece vor conta stirile negative externe si evolutia descedenta a pietelor internationale, in conditiile in care anuntul planului de ajutorare a Greciei nu a impregnat o tendinta de crestere burselor”, a declarat pentru Wall-Street Andrei Ciubotaru.

SIF-urile incheie o saptamana de oscilatii puternice


Cele cinci societati de investitii financiare au inregistrat o volatilitatea ridicata in cursul saptamanii care s-a incheiat pe fondul avizului negativ primit de catre proiectul de ridicare a pragului de detinere de la Comisie economica din Camera Deputatilor.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din sector, cu un rulaj de 31,2 milioane lei, si s-au apreciat cu 1,96%, la pretul de 1,56 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au inchis saptamana cu o urcare de 0,75%, pana la 1,34 lei, in urma unor tranzactii de 17,9 milioane lei.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat o crestere de 3,79% pana la pretul de 1,37 lei, in urma unor tranzactii de 7,4 milioane lei, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) au castigat 1,21%, la 0,835 lei, pe un rulaj de 5,8,6 milioane lei.

SIF Transilvania (SIF3) a facut obiectul a unor tranzactii in valoare de 11,1 milioane lei, in timp ce actiuni au urcat cu 3,07% la 0,84 lei.

“Cel mai probabil SIF-urile vor reveni la corelarea cu pietele straine – corelare ce s-a diminuat mult in aceasta perioada - pana in aproprierea discutarii problemei pragului in cadrul comisiei de buget-finante, cea mai importanta comisie si ultima inainte de intrarea propunerii (de ridicarea a pragului de detinere, n.r.) in Camera Deputatilor. Bineinteles, orice zvonistica dinspre aceasta zona va alimenta speculatiile si ar putea sa genereze volatilitate”, se arata in raportul saptamanal al casei de brokeraj Prime Transaction.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au castigat 3,55%, pana la pretul de 2,04 lei, in urma unor schimburi de 6,12 milioane lei, in timp ce titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au urcat cu 1,38%, la 14,7 lei/actiune, pe o lichiditate de 6,08 milioane lei.

Pe de alta parte, actiunile Erste Bank (EBS) au coborat cu 0,37%, pana la 108,6 lei, pe fondul unui rulaj de 6,1 milioane lei.

RRC: +18%

Din sectorul energetic, actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au revenit la tranzactionare si au castigat 18,28% in saptamana precedenta, la 0,0731 lei, in urma unor schimburi in valoare de 11,8 milioane lei. De astazi va incepe oferta publica de preluare de catre The Rompetrol Group, pretul acceptat de CNVM fiind de 0,0741 lei/actiune.

Titlurile Petrom (SNP) s-au apreciat cu 1,14%, pana la pretul de 0,267 lei, pe rulaje de 3,1 milioane lei.

Actiunile Transelectrica (TEL) au castigat 0,65%, la 15,4 lei, pe o lichiditate de doar 0,6 milioane lei, in timp ce titlurile Transgaz (TGN) au urcat cu 2,21%, pana la cotatia de 185 lei, in urma unor schimburi de 1,74 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri