Bursa de Valori Bucuresti a crescut puternic in sedinta de ieri, cu 1,5%, in timp ce societatile de investitii financiare au continuat tendinta de scadere, depreciindu-se cu 0,8%.
Lichiditatea pietei de actiuni a Bursei s-a majorat cu 16%, la 25,32 milioane lei (6,17 mil. euro), fata de rulajele din ziua precedenta. Totodata, piata instrumentelor cu venit fix s-a remarcat in urma unor schimburi cu titluri de stat in valoare de 26,07 milioane lei (6,34 mil. euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 1,80%, pana la 5.455,64 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 1,51%, pana la 3.120,53 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 0,82%, pana la 28.945,27 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a crescut cu 1,32%, ajungand la 10.810,59 puncte.

“Investitorii de pe SIF-uri sunt tentati in aceasta perioada sa marcheze din profituri, in conditiile in care nu se stie cand vor avea loc urmatoarele discutii despre proiectul de ridicare a pragului de detinere”, a declarat pentru Wall-Street, Gabriel Necula (foto), director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

El se asteapta la o evolutie laterala a pietei romanesti, cu accente mai puternice daca pe bursele internationale va exista o tendinta de scadere, insa, momentan acestea nu traseaza o directie foarte clara.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a castigat 0,56%, pana la 532,63 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cel mai mult, cu 2,39%, pana la 741,34 puncte.

Cresteri spectaculoase pe TEL si TGN

Titlurile Transelectrica si Transgaz au inregistrat cresteri puternice, Necula considerand ca pe acesti emitenti au intrat la cumparare investori straini.

“Au crescut destul de mult intr-un timp foarte rapid, cumparatorii sunt inca destul de agresivi, insa nu se trece la o marcare a profitului. Totusi corectii pe acesti emitenti ar trebui sa existe”, sustine reprezentantul Prime Transaction.

Actiunile Transelectrica (TEL) au castigat 7,56%, pana la pretul de 18,5 lei, in urma unor schimburi in valoare de 1,53 milioane lei, in timp ce titlurile Transgaz (TGN) s-au apreciat cu 5,58%, la cotatie de 229,10 lei, pe o lichiditate de 1,51 milioane lei.

Totusi, cele mai lichide actiuni au continuat sa fie cele ale SIF Oltenia (SIF5), care au atras rulaje de 6 milioane lei, in timp ce pretul a stagnat la 1,58 lei. O evolutie similara a cotatiei au avut-o si titlurile SIF Moldova (SIF2), care au inchis la 1,38 lei, pe o lichiditate de 4,47 milioane lei.

Din sectorul bancar, titlurile BRD SocGen (BRD) s-au apreciat cu 1,38%, pana la 14,70 lei, in urma unor schimburi de 1,77 milioane lei, in timp ce actiunile Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 0,93%, la cursul de 2,16 lei/unitate, pe un rulaj de 1,16 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri