Intr-un an important pentru piata de capital, Sibex a adus cateva premiere care au schimbat reperele investitorilor. Dintre acestea, derivatele de Dow Jones, piata spot si propria listare au atras atentia, cel putin pe termen scurt aducand bursa sibiana pe o pozitie mai vizibila in peisajul bursier. Din seria de mini-interviuri despre piata de capital, Wall-Street prezinta cinci raspunsuri ale lui Darius Cipariu, director adjunct al Sibex si speaker la conferinta Maturizarea pietei de capital - Intrebari si raspunsuri.
Wall-Street: Care este, in opinia dumneavoastra, principala problema a pietei de capital romanesti?

Darius Cipariu: Lipsa unei culturi bursiere, vizibilitatea redusa in peisajul financiar autohton si slaba coeziune intre burse, brokeri si fondurile de investitii in procesul de atragere de noi listari. Din aceste cauze pietei de capital nu i se acorda importanta si increderea cuvenite de catre potentialii investitori si emitenti.

Wall-Street: Ce ati schimba acum la BVB? Dar la Sibex?

Darius Cipariu: Strategiile de marketing. Bursele trebuie sa fie mult mai active in procesul de construire a unei culturi bursiere in Romania si sa se implice intens in atragerea de noi companii la listare.

Wall-Street: Care este partea care vi se pare ca functioneaza cel mai bine in prezent, la bursa romaneasca?

Darius Cipariu: Segmentul instrumentelor derivate. Raportat la dimensiunea pietei de capital din Romania si gradul ei redus de dezvoltare, aceasta categorie de instrumente este foarte bine reprezentata atat prin gama de produse, cat si prin volumele de tranzactionare. Cele aproape 15 milioane de contracte futures si options tranzactionate in ultimii 5 ani pe piata SIBEX denota faptul ca investitorii autohtoni activi asimileaza rapid si instrumente mai sofisticate. Practic, in prezent numarul produselor disponibile pe piata de capital din Romania este suficient, iar principalele eforturi ar trebui canalizate catre atragerea unei mase mult mai mari de participanti.

Wall-Street: Cand credeti ca vom vedea o dezghetare a pietei de IPO-uri?


Darius Cipariu: Pe bursa de la Sibiu acest lucru se va intampla cu siguranta in decursul urmatorelor 3-4 luni. SIBEX a purtat discutii pana in prezent cu peste 15 companii, iar o parte dintre acestea si-au exprimat intentia de a se lista la Bursa din Sibiu in cursul anului 2010.

Wall-Street: Care sunt principalele repere ale anului 2010, la Bursa?

Darius Cipariu:
Lansarea pietei spot la Bursa din Sibiu si listarea SIBEX pe propria piata, a tranzactiilor cu derivate pe indicele Dow Jones Industrial Average si implementarea sistemului de conturi globale si a vanzarilor in lipsa sunt cateva din cele mai importante repere ale anului.

De asemenea, si listarea simultana a primei companii din Romania pe bursa de la Sibiu si Bursa de Valori din Varsovia va fi un moment important.

Pentru mai multe intrebari si raspunsuri despre maturizarea pietei de capital romanesti, aplica pentru conferinta Wall-Street.ro, in parteneriat cu Intercapital Invest.

Citeste si interviurile cu Razvan Pasol, Adi Lupsan si Valentin Ionescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri