Piata de capital romaneasca are sansa de a incepe o etapa noua, de crestere si dezvoltare intr-un ritm mai alert, profitand de faptul ca orice criza aduce oportunitati. Sunt multe probleme de rezolvat, lucruri de imbunatatit si de implementatat. Afla cum se vede bursa din Romania, prin ochii lui Razvan Pasol, managerul Intercapital Invest, speaker la conferinta Maturizarea pietei de capital – Intrebari si Raspunsuri.
Wall-Street: Care credeti ca este principala problema a pietei de capital romanesti?

Razvan Pasol: Consider ca principala problema a pietei de capital in Romania este lipsa mai multor listari noi si IPO. Sectoare intregi ale economiei sunt inexistente sau slab reprezentate la bursa (utilitati, IT, energie, banci, etc); de altfel, segmentul serviciilor in intregime, cel mai dinamic din economie, are foarte putini reprezentanti in randul companiilor listate.

Rolul principal al bursei trebuie sa fie cel de finantare a economiei, dar acest rol este asumat intr-o masura insuficienta de piata noastra de capital. Pana nu reusim sa rezolvam aceasta problema, nu vom avea mai multi investitori si o lichiditate mai mare.

Wall-Street: Ce ati schimba acum la BVB? Dar la Sibex?

Razvan Pasol:
Nu as schimba ceva neaparat, dar as aduce completari. La BVB este nevoie de un departament puternic de vanzari, care sa promoveze bursa si sa contribuie in mod direct la atragerea de noi emitenti si investitori.

Un asemenea departament ar fi compus din 4-5 persoane cu experienta in business si vanzari, al caror unic obiectiv sa fie promovarea bursei, stabilirea de intalniri cu potentiali emitenti, organizarea de conferinte si seminarii, publicarea de materiale si ghiduri, elaborarea de strategii de marketing si publicitate, colaborari cu presa, lobby in randul institutiilor statului pentru listarea companiilor de stat, intalniri cu antreprenorii, etc.

Orice firma are un departament de vanzari, prin urmare este obligatoriu ca si BVB sa aiba unul. Bursa are deja un program bun de promovare, cursuri, colaborari, insa acesta trebuie sa creasca foarte mult.

Concluziile sunt similare si pentru Sibex. Si bursa sibiana are deja un program foarte bun de promovare si educare a publicului, iar recent a demarat si un program de atragere de emitent pe noua piata spot, Sibex fiind chiar mai agresiva decat BVB din acest punct de vedere.

Insa si aici as vedea eforturi chiar si mai mari. Numai daca toate institutiile, impreuna cu firmele de brokeraj, se vor preocupa permanent de dezvoltarea pietei, ne putem castiga un loc mult mai vizibil in randul pietelor de capital din regiune.

Wall-Street: Care este partea care vi se pare ca functioneaza cel mai bine in prezent la bursa romaneasca?

Razvan Pasol:
Piata de capital de la noi functioneaza bine, in general. S-au facut multe progrese in ultimii ani in ceea ce priveste infrastructura pietei, legislatia si procedurile aplicabile si s-au implementat sisteme noi (noul sistem de tranzactionare al Sibex, sistemul Arena Gateway al BVB, etc).

Cu toata criza, am avut multe realizari si produse noi: inceperea tranzactiilor cu titluri de stat la bursa, produse structurate, piata spot a Sibex si listarea proprie a bursei, tranzactii bursiere cu contracte futures pe Dow Jones si pe certificate de emisii de gaze cu efect de sera, piata derivatelor la BVB, tranzactionarea drepturilor de alocare, distributia IPO prin internet, etc. In plus, activele totale ale fondurilor mutuale s-au triplat, iar Romania a implementat un sistem de fonduri de pensii private. Toate acestea sunt realizari importante marcate in ultimii trei ani.

Prin urmare, mecanismele generale ale pietei functioneaza bine, iar conditiile sunt favorabile. Ceea ce trebuie sa facem acum este sa crestem ritmul, si sa folosim mult mai eficient acest mecanism. Deocamdata inca pare ca doar il testam.

Wall-Street: Cand credeti ca vom vedea o dezghetare a pietei de IPO-uri?

Razvan Pasol: Ma astept sa vedem o serie de listari interesante chiar incepand cu 2010. Mai departe, ramane de vazut.

Anii 2006-2008, inaintea crizei, incepusera destul de bine din acest punct de vedere. Este posibil sa vedem o reluare mai agresiva a acestui trend incepand cu 2011.

Wall-Street: Care sunt principalele repere ale anului 2010, la Bursa?

Razvan Pasol:
Asteptam multe evenimente noi pe piata de capital anul acesta: listarea BVB, introducerea vanzarilor in absenta, admiterea la tranzactionare a Fondului Proprietatea, majorarea pragului de detinere la Societatile de Investitii Financiare sau o serie de listari a unor companii private (chiar noi lucram in prezent la o serie de proiecte pe aceasta tema). Cred ca bursa incepe sa redevina interesanta pentru investitori, dar si pentru emitenti.

Pentru mai multe intrebari si raspunsuri despre maturizarea pietei de capital romanesti, aplica pentru conferinta Wall-Street.ro, in parteneriat cu Intercapital Invest.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri