Dupa un debut de saptamana verde, piata a inceput sa se corecteze de marti, scaderile culminand cu ziua de vineri, cand pe fondul stirii de respingere a unor masuri de austeritate propuse de Guvern, Bursa de Valori Bucuresti a incheiat saptamana cu deprecieri ample pe toti indicii.
La finalul saptamanii trecute, BET-FI a pierdut aproape 10 procente, la 20.520,91 puncte pe o piata care a coborat 5%. BET-C a marcat la finalul zilei de vineri un nivel de 2.881,61 puncte. Indicele celor mai tranzactionate 10 titluri inregistreaza o depreciere similara de 4,94% coborand sub pragul de 5.000 de puncte si inchizand la 4.889,08 puncte. BET-NG este indicele care a scazut cel mai putin in aceasta saptamana, el reusind sa se mentina peste 700 de puncte la nivelul de 706,70 (-2,74%), in timp ce BET-XT a inregistrat a doua depreciere ca marime, - 6,76%, se arata in raportul de analiza al Prime Transaction.

Valoarea totala tranzactionata cu actiuni la BVB a crescut cu 12%, fiind de 138,69 milioane lei. Din aceasta, o pondere de 35% reprezinta tranzactii realizate cu actiunile din cosul indicelui BET, 57% s-au realizat pe cele cinci Societati de Investitii Financiare, iar 8% din tranzactii au avut loc pe celelalte companii listate in acest moment la BVB, conform unui raport de analiza al Intercapital.

Sectoarele energetic si utilitati au acumulat un procent de 8% din valoarea totala schimbata la bursa.

In ultima saptamana s-au inregistrat tranzactii cu obligatiuni in valoare de 3,05 milioane de lei, acestea reprezentand doar 2,04% din valoarea totala tranzactionata la BVB.

Saptamana a inceput cu o sedinta verde pe bursa romaneasca, la finalul careia indicii marcau avansuri de aproximativ doua procente, BET-FI iesind in evidenta cu o apreciere de 4,40%. “Inca de la deschidere, piata a crescut, urmand apoi o evolutie laterala pana spre final, cotatiile din inchidere fiind apropiate de preturile din deschidere. Zi verde si in sectorul bancar unde cresterile au urcat pana la 4,11% in cazul BCC, cat si in cel energetic unde Transelectrica (TEL) a inchis cu o variatie pozitiva de 4%”, scriu analistii Prime.

Marti a urmat o zi de scaderi de aproximativ 1,5% pentru majoritatea indicilor, remarcandu-se BETFI cu o depreciere de -2,53%. In prima parte a zilei trendul a fost unul crescator, maximele fiind stabilite in jurul orei 12 dupa care indicii au trecut pe scadere. S-a inregistrat un rulaj in valoare de peste 24 milioane lei, in scadere fata de cele 31 milioane lei, rulate in sedinta precedenta. Cel mai tranzactionat emitent – BRD, care inchide pe o variatie de -3.28%, minimul zilei fiind atins la 11,70 lei/ actiune aproape de inchidere in timp ce maximul a fost stabilit la circa o ora dupa deschidere la un nivel de 12,20 lei. Scaderile au cuprins atat sectorul bancar cat si reprezentantii domeniului energetic, se mai noteaza in raportul de analiza.

Mijlocul saptamanii a readus cresterile la BVB, indicii marcand la final avansuri de aproximativ 0,5%, BET-FI fiind singurul indice care a marcat pierdere, 56,87 puncte (-0,25%). In prima parte a zilei Bursa de Valori Bucuresti inregistra scaderi la nivelul tuturor indicilor aceste corectii mentinandu-se pana spre finalul sedintei de tranzactionare cand trendul a devenit unul crescator.

In deschiderea sedintei de joi, indicii au urcat timp de 15 minute, momente in care si-au atins si maximele zilei, dupa care au inceput scaderile care au continuat pana la pranz inscriindu-se apoi pe o variatie laterala. Spre final, au inceput sa recupereze insa pentru scurt timp deoarece in jurul orei 16:00 au revenit scaderile. La inchidere am putut vedea deprecieri de pana la 1,2%, pe o lichiditate de peste 18 milioane lei. A treia sedinta consecutiva in care cel mai tranzactionat emitent a fost BRD (-1,67%). Sedinta de joi a fost una de scaderi atat pentru sectorul bancar cat si pentru domeniul energetic.

Sedinta de vineri a inceput cu o ora si jumatate de evolutii laterale, urmate apoi de o corectie puternica pana in jurul orei 13:30 urmata de o revenire usoara. Finalul zilei a adus scaderi insa de o intensitate mai redusa decat cele din prima parte. BET-FI a inchis pe un minus de 9,41% la un nivel 20.520,91 puncte, pe o piata care a scazut cu 4,51%, BET-C inchizand la 2.881,61 puncte.

“Deprecierile s-au inregistrat pe fondul tulburentelor de pe scena politica privind decizia Curtii Constitutionale referitoare la neconstitutionalitatea unor masuri de austeritate propuse de executive”, au explicat specialistii Prime Transaction.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri