Nova Invest Satu Mare s-a retras din activitatea de brokeraj, intrucat a inregistrat pierderi in ultimii doi ani, iar actionarii nu au vrut sa participe cu bani pentru sprijinirea firmei, a declarat, potrivit Mediafax, presedintele CA si directorul general al Nova Invest, Petre Muresan.
"Am oprit activitatea de tranzactionare. Practic am renuntat la obiectul de activitate al firmei, nu am inchis-o. Ne orientam spre alte domenii de activitate. Firma a inregistrat pierderi in ultimii doi ani, iar actionarii nu au mai vrut sa vina cu alti bani de acasa si sa-i piarda. Numai anul trecut firma a avut pierderi de 10 miliarde lei vechi (1 milion lei noi - n.r.)", a afirmat Muresan.

In primul semestru, Nova Invest s-a clasat pe locul 29 din cei 68 de intermediari de la BVB, cu un rulaj de 65,8 milioane lei si o cota de piata de 0,52%.

Muresan a mentionat ca majoritatea clientilor si brokerilor s-au mutat la sucursala deschisa in Satu Mare de firma de brokeraj IFB Finwest Arad.

"Aveam cateva mii de clienti, dintre care 200 erau activi. Majoritatea clientilor si-au mutat portofoliile la sucursala pe care IFB Finwest a deschis-o de curand in Satu Mare. La sfarsitul lunii iunie am cerut CNVM sa ne retraga autorizatia de functionare", a spus Muresan.

El considera ca piata de capital din Romania este prea mica pentru cate case de brokeraj sunt active si firmele mici nu au sanse sa supravietuiasca, intrucat veniturile obtinute din activitatea de intermediere a tranzactiilor la bursa sunt reduse.

"In Romania, majoritatea SSIF-urilor traiesc fie din banii actionarilor, fie din «slanina» adunata in anii trecuti", a afirmat Muresan.
Conducerea Nova Invest a incercat la finele anului trecut sa fuzioneze cu alte firme de brokeraj si ulterior sa listeze noua societate la bursa. Demersurile insa au esuat.

Nova Invest are un capital social de 6,1 milioane lei, iar Muresan detine cel mai mare pachet de actiuni, respectiv 20,91% din total.
Firma din Satu Mare este a doua casa de brokeraj care a iesit de pe piata de capital in acest an, dupa TGH Investment Iasi.

Prabusirea bursei in anul 2008 a redus vizibil preturile actiunilor si fondurile investitorilor, astfel ca desi piata a inceput sa isi revina din martie 2009 lichiditatea este inca redusa. Volumele mici de tranzactionare au afectat semnificativ si activitatea caselor de brokeraj, care pentru a supravietui si-au restructurat reteaua teritoriala si au renuntat la o parte din angajati. Unele firme s-au vazut nevoite sa vanda o parte din actiunile pe care le aveau la BVB pentru a supravietui, insa numai anul trecut cinci case de brokeraj s-au inchis.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri