La Bursa din Sibiu au fost tranzactionate 48.544 de contracte futures pe indicele Dow Jones Industrial Average in luna septembrie, marcand un nou record pe acest instrument, se arata intr-un comunicat al Sibex.
Comparativ cu luna august, cresterea a fost de 86%, iar fata de vechiul record inregistrat in iunie, de 37.909 contracte, majorarea este de 28%. Valoarea schimburilor cu DEDJIA_RON a fost de 155,94 milioane dolari.

“Contractul futures pe indicele Dow Jones a venit la momentul potrivit pentru Bursa din Sibiu, asigurand atat reorientarea acesteia catre produse internationale mult mai vizibile, cat si maturizarea investitorilor de pe aceasta bursa. Faptul ca piata locala are nevoie de un produs puternic si credibil, asa cum este indicele Dow Jones, l-am observat inca de anul trecut, cand interesul investitorilor pentru contractele pe actiuni locale a inceput sa scada, fenomen care continua si in prezent. Pana acum, estimarile noastre in ceea ce priveste rulajul generat de indicele american pe piata Sibex, respectiv 250.000 contracte in primul an, sunt foarte aproape de a fi depasite”, a declarat Darius Cipariu (foto), director general adjunct al bursei sibiene.

Contractul futures pe indicele american a fost lansat in data de 22 ianuarie si beneficiaza de un market-maker: casa de brokeraj WBS Romania.

In cele opt luni de la lansare, in piata au fost incheiate 225.650 de contracte denominate in lei, cu o valoare de 742,16 milioane dolari. Astfel, instrumentele au ajuns pe pozitia a doua in topul derivatelor dupa lichiditate, fiind precedate pe contractele futures pe SIF Oltenia (DESIF5).

“Daca avem in vedere si faptul ca valoarea tranzactiei pentru un contract futures DJIA_RON este de sapte ori mai mare decat cea a unui contract pe actiunile SIF5, atunci cele 225.000 contracte pe indicele american tranzactionate pana in prezent reprezinta echivalentul a peste 1,5 milioane contracte futures pe actiuni. La succesul acestui produs au contribuit marja redusa - de 3 ori mai mica decat in cazul celorlalte contracte futures pe actiuni - dar mai ales prezenta in piata a unui market maker, respectiv WBS Romania”, a mai afirmat Cipariu.



Tot in acest an, Sibex a relansat contractul futures pe aur (SIBGOLD), in septembrie fiind incheiate 2.300 de contracte, un record de tranzactionare si pentru acest instrument.

“Daca anul acesta este unul de tranzitie de la produsele locale catre cele internationale, pentru 2011 dorim sa vedem piata Sibex consolidandu-se pe baza celor doua contracte: Dow Jones si Gold”, concluzioneaza directorul general adjunct.

Citeste si articolul Bursa din Sibiu se asteapta ca futures pe aur in lei sa devina un nou Dow Jones

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri