Casa de avocatura Dutescu&Asociatii, care reprezinta firma Salink Limited, actionar al Amonil Slobozia (AMO), solicita CNVM sa stabileasca daca omul de afaceri Ioan Niculae controleaza combinatul si, in acest caz, sa-l oblige sa lanseze o oferta de preluare.
"Aceasta solicitare se intemeiaza pe doua documente oficiale emise de autoritatile publice, si anume Planurile de actiuni pentru situatii de urgenta aplicabile in perioadele octombrie 2008-martie 2009, respectiv 2009-2010 (Plan aprobat prin HG 1523/2009), in cadrul carora Interagro (companie detinuta de Niculae, n.r.) ar rezulta ca apare in calitate de entitate care detine controlul asupra Amonil", se arata intr-un comunicat al casei de avocatura, citat de Mediafax.

Firma Salink, inregistrata in Cipru, are 13,54% din titlurile Amonil. Salink face parte din grupul suedez East Capital, care administreaza mai multe fonduri de investitii.

Casa de avocatura face referire si la articole de presa in care Interagro si Niculae apar ca proprietari ai Amonil.

"Tinand cont si de faptul ca in cazul Amonil controlul direct este exercitat de doua societati de tip off-shore, respectiv Zalois Ltd si Jovline Ltd, ai caror actionari finali nu se cunosc, este necesar ca autoritatea administrativa a pietei de capital sa clarifice de urgenta toate aspectele legate de identitatea persoanelor care exercita in mod real controlul asupra Amonil", se mentioneaza in comunicat.

Potrivit celor mai recente raportari, Zalois si Jovline, inregistrate in Belize, detin impreuna 50,41% din actiunile Amonil, iar potrivit legislatiei pietei de capital daca un actionar care detine direct sau cu persoane cu care actioneaza concertat mai mult de 33% din actiunile unei firme trebuie sa deruleze oferta de preluare pentru restul de titluri. Zalois are 32,19% din actiunile Amonil, iar Jovline detine 18,22% din titluri.

"Numai prin rezolvarea cu celeritate a solicitarii noastre CNVM se conformeaza rolului de garant al respectarii legalitatii pe piata de capital, in conditiile in care este stiut ca Amonil si-a pierdut anul trecut, pe 6 octombrie, majoritatea activelor necesare productiei in urma unei executari silite, iar in prezent in mass-media au aparut informatii privind faptul ca o parte din salariatii Amonil vor fi preluati de fostul creditor, Chemgas Holding Corporation, controlat de un off-shore, Riverside Development Ltd, cu sediul in insulele Belize, la aceeasi adresa cu actionarul Zalois Ltd", sustin avocatii.

La 27 octombrie Amonil a transmis Bursei un comunicat potrivit caruia Chemgas Holding Corporation ar putea prelua activitatea de productie a ingrasamintelor chimice de la Amonil, iar Consiliul de Administratie al combinatului chimic urmeaza sa reanalizeze situatia creata pentru continuarea activitatii companiei.

Anterior, Amonil a anuntat ca mai multi angajati ai combinatului au renuntat la contractele de munca individuale pentru a se angaja la Chemgas.

Amonil are un capital social de 111,2 milioane lei, divizat in 1,112 miliarde de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri