Dupa ce a fost anuntata la jumatatea anului trecut, implementarea ETF-urilor (Exchange Traded Funds) la Bursa de Valori Bucuresti a iesit din agenda discutiilor. Valentin Ionescu, directorul general al BVB, a declarat pentru wall-street.ro ca procesul de introducere a lor in codul Bursei a fost acelerat in ultima perioada, termenul orientativ fiind inceputul anului viitor.
In iunie 2009, Stere Farmache, presedintele Bursei, a vorbit pentru prima data de intentia introducerii produselor structurate de tip ETF, motivand ca piata si investitorii au maturitatea pentru a le tranzactiona. De atunci, niciun pas concret in acest sens nu a mai fost facut public.

Directorul general al BVB, Valentin Ionescu (foto), a declarat ca s-a mizat pe accelerarea procesului de introducere a ETF-urilor in Codul BVB, care ar putea fi finalizat si supus aprobarii Consiliului de Administratie in scurt timp.

“Dupa ce va fi aprobat de CA al BVB se trimite spre aprobare la CNVM. In paralel noi facem demersurile necesare pentru a lista primele ETF-uri. Avem semnale pozitive de la diferiti intermediari, care doresc sa listeze astfel de produse. Probabil momentul introducerii lor va fi la inceputul anului viitor”, a explicat Ionescu.

Exchange Traded Funds sunt produse financiare structurate intr-un mod similar cu fondurile mutuale, dar investitorii le pot tranzactiona ca si actiuni.

Ele urmaresc performanta unui indice de actiuni, oferind posibilitatea investitorilor sa cumpere un portofoliu diversificat ca si cum ar cumpara o singura actiune, la un cost mult mai mic decat in cazul in care ar cumpara actiunile separat.

Valentin Ionescu este de parere ca investitorii institutionali sunt pregatiti pentru tranzactionarea acestui tip de produse, mai ales ca le-au accesat si pe pietele international.

“Cred ca vor fi produse foarte atractive pentru fondurile mutuale si pot fi o alternativa pentru fondurile de pensii. ETF-urile iti ofera o expunere sectoriala, pe un indice si pot reprezenta un instrument mai ieftin de accesat decat achizitionarea unitatilor de fond nelistate”, a mai spus CEO-ul Bursei.

ETF-urile sunt produse sintetice, care urmaresc cele mai apropiate miscari ale preturilor pentru indicele suport. Unul din principalele beneficii ascociate cu ETF-urile sunt transparenta, lichiditatea, eficienta costurilor si diversificarea.

Prin detinerea unui ETF, investitorii au parte atat de diversificarea oferita de indicele unui fond, cat si posibilitatea de a vinde in lipsa, de a tranzactiona in marja. Un alt avantaj este acela ca suma blocata in majoritatea ETF-urilor este mai mica decat cea dintr-un fond mutual obisnuit.

De obicei, pentru ordinele de vanzare sau cumparare a ETF-urilor, brokerii percep comisioane similare celor cerute pentru ordinele obisnuite lansate in piata.

Citeste si Stere Farmache, atras de mirajul ETF-urilor


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri