Creșterea costurilor utilităților, reducerea ofertei de spații noi cauzată de blocajele urbanistice și concurența chiriașilor pentru cele mai bune clădiri de birouri le dă motive proprietarilor de spații de birouri să crească nivelul chiriilor, este de părere Tudor Ionescu, Head al A&T Services Office în cadrul companiei de consultanță imobiliară CBRE România.

Astfel, viitoarele negocieri de contracte nu vor veni cu prețuri ale chiriilor mai mici decât cele semnate până acum.

Costurile de operare, de energie, de construcție, tot ce se întâmplă jurul nostru e într-o constantă creștere. De cealaltă parte, dacă te uiți în urmă, piața chiriilor din București a rămas stabilă, chiriile nu prea au crescut, dar la un moment dat vor trebui să se alinieze cu tot acest trend de creșteri de jur împrejur, ceea ce va duce la o majorare a chiriilor”, a explicat pentru wall-street.ro, Tudor Ionescu.

Potrivit lui, cei care au semnat deja un contract au avut norocul de a-și asigura o chirie stabilă și protejată prin contract.

„Cei care au securizat contracte cu proprietarii, dar și cei care au reușit să dezvolte clădiri noi la un anumit cost au o stabilitate în chirii. Cei care dezvoltă acum pun deja presiune pe a obține niște chirii mai mari, pentru a-și acoperi costurile.

Apar constant discuții legate de nivelul chiriilor și simțim din ce în ce mai mult o presiune pusă pe acest subiect. Resimțim deja o flexibilitate mult mai redusă din partea proprietarilor de a discuta nivelul chiriei”, ne-a mai spus reprezentantul companiei de consultanță imobiliară.

În condițiile unei disponibilități reduse de negociere din partea proprietarilor de clădiri de birouri, Tudor Ionescu anticipează că viitoarele contracte vor fi negociate diferit.

„La expirarea fiecărui contract, renegocierea nu va însemna o resetare, o revenire la chiria inițială. Ce înseamnă o discuție nouă? O discuție în care parametri pragmatici vor fi legați de costurile actuale și de creșterea lor, iar asta se va reflecta și în discuția despre chirie și punctul de la care va pleca. Următorul contract de chirie va fi mai scump.

Dar dacă ai contractul deja semnat ești protejat. Nu există în mijlocul contractului riscul unei măriri a chiriei din senin. Da, vor fi alte costuri care vor merge în raport cu piața, costul legate de consumul de energie, de utilități, dar chiria este trecută în contract. Nu poate fi modificată. Este un risc pe care și-l asumă atât chiriași, cât și proprietarul clădirii”, ne-a explicat Tudor Ionescu.

Citește și: Traficul din orașe, principalul obstacol în revenirea românilor la birou. Ce soluții caută companiile să elimine această problemă

În următorii 4-5 ani, piața birourilor din Capitală se va confrunta cu o problemă a ofertei noi

Expertul de la CBRE România este de părere că în următorii 4-5 ani, în București, va fi un deficit de spații noi de birouri, în condițiile în care situația PUZ-urilor încă nu este rezolvată.

Ca suprafețe, suntem deja sub nivelul pe care l-am putea absorbi, iar partea mai dramatică pentru piața de birouri este că livrarea de clădiri noi va avea de suferit în anii următori. Vor fi din ce în ce mai puține produse noi pe piață din lipsa de planuri de urbanism.

Mă refer, la București, mă refer și la Cluj. Sunt PUZ-uri care sunt în curs de aprobare, dar nu sunt aprobate. După ce un PUZ este aprobat, urmează partea de autorizație a unei construcții, care are alt traseu birocratic ce durează foarte mult”, ne-a mai spus Tudor Ionescu.

Potrivit lui, partea de execuție are și ea latura ei de complexitate, iar planurile de dezvoltare sunt și ele afectate de creșterea costurilor pe manoperă și a materialelor de construcție. În aceste condiții, se creează o lipsă de perspectivă, deoarece dezvoltatorii nu pot fi siguri în privința costurilor pe care le vor avea, ceea ce duce la amânarea anumitor proiecte.

Clădirile livrate în acest an sunt proiecte care au fost autorizate acum 3 ani și care au fost începute ca șantier acum 2 ani. Mă gândesc deja la proiectele care vor apărea peste 4-5 ani, pentru că în următorii 2-3 ani nu o să am cu ce să lucrez pe piață. O să fie o perioadă în care în București nu vom avea suficiente clădiri”, a subliniat acesta.

Citește și: Tudor Ionescu, CBRE: Productivitatea la birou nu mai este calculată ca înainte. Matematica aia s-a evaporat

Proprietarii vor concura și mai mult în condițiile unei oferte reduse

Cum cererea va exista în continuare, iar oferta de spații noi va fi una subdimensionată, chiriașii vor concura între ei pentru cele mai bune spații și oferte, dar, în același timp, proprietarii vor fi și ei nevoiți să-și mărească eforturile pentru a-i atrage pe chiriași.

„Bătălia se va da între dezvoltatorii și proprietarii care abordează proactiv această situație, care încep să-și reabiliteze clădirile, care reușesc să le aducă la momentul actual. Proiectele care sunt sau urmează să fie livrate, și care bifează criteriile esențiale, cum ar fi accesibilitatea, dotările moderne sau arhitectura contemporană, vor fi în «finala» tuturor chiriașilor. Sunt deja pe lista atât a celor care caută să se relocheze, cât și a celor care vor să intre pe piață”, a mai spus reprezentantul CBRE România.

Totuși, faptul că cererea va depăși oferta, va fi un nou motiv pentru dezvoltatori și proprietari să crească nivelul chiriei solicitate, iar în condițiile în care alternativele nu vor fi foarte multe, cel mai probabil, chiriașii nu se vor putea bucura de marje de negociere prea mari.

Partea pozitivă a concurenței dintre proprietarii de clădiri de birouri, în viziunea lui Tudor Ionescu, este aceea că s-a schimbat modul în care este gândită dezvoltarea pe segmentul office.

„Tot ce se construiește acum se construiește cu o dorință de a avea un element diferențiator modern, contemporan, tehnologic. Toate proiectele care au venit, fie că au venit acum 10 ani fie că vin acum, își doresc să aducă ceva în plus față de ce au celelalte din piață.

Fiecare proprietar, fiecare dezvoltator își dorește să aducă un ceva în plus care să atragă și mai mult companiile în clădirile lor. Este o concurență interesantă în piața de birouri. Clădirile de birouri sunt un program nou de arhitectură la noi în România, iar toate elementele moderne sunt la zi cu ce se întâmplă în restul Europei”, ne-a mai spus Tudor Ionescu.

Potrivit datelor CBRE, piața spațiilor de birouri din România a ajuns la peste 4,3 milioane metri pătrați după livrările din primul semestru al anului 2022, iar Bucureștiul era liderul autoritar al pieței, deținând circa 3,3 milioane de mp din stocul modern de spații de birouri. Mai mult, rata de neocupare pe segmentul de birouri este de doar 12%, fiind pe un trend descendent față de aceeași perioadă a anului trecut. Capitala era urmată de Cluj-Napoca (350.000 mp), Timișoara (294.000 mp), Iași (205.000 mp) și Brașov (155.000 mp).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri