SIF Moldova (SIF2) si alti patru actionari ai ArcelorMittal Roman (PTRO) cer interventia CNVM intr-o disputa cu actionarul companiei, grupul ArcelorMittal, generata de o propunere de majorare a capitalului, considerand ca prin aceasta se vizeaza diluarea participatiilor investitorilor minoritari, potrivit Mediafax.

Cei patru actionari care s-au alaturat SIF Moldova in disputa cu actionarul majoritar al ArcelorMittal Tubular Products Roman sunt East Capital Asset Management, Banca Transilvania Asset Management, SSIF Broker, SSIF Target Capital, potrivit unui comunicat transmis de casa de avocatura Dutescu si Asociatii.

Acesti actionari detin cumulat 19,21% din capitalul social al ArcelorMittal Roman. Firma ArcelorMittal Tubular Products Holding BV Rotterdam detine 69,76% din capitalul combinatului de la Roman.

Disputa dintre cei cinci actionari si ArcelorMittal a fost determinata de o propunere de majorare a capitalului social al companiei din Roman, in valoare de 568,8 milioane lei. Fondurile sunt necesare pentru reintregirea capitalul social al companiei, afectat de pierderile inregistrate in ultimul exercitiu financiar. Aceasta propunere presupune suplimentarea capitalului de la nivelul actual, de 36,1 milioane lei, la 604,7 milioane lei.

Majorarea capitalului va fi analizata la 13 decembrie de actionarii ArcelorMittal.

"Propunerea de majorare a capitalului social nu este insotita de un plan de afaceri sustinut de buget de venituri si cheltuieli pentru perioada urmatoare care sa indice care va fi destinatia sumelor imense care sunt cerute actionarilor si vine in contextul in care actualul Consiliu de Administratie, dominat covarsitor de salariati ai grupului ArcelorMittal, a refuzat sistematic sa puna la dispozitia investitorilor informatii cu privire la cauzele producerii acestor pierderi uriase, precum si cu privire la operatiunile incheiate de ArcelorMittal Roman cu alte societati din cadrul grupului ArcelorMittal", se spune in comunicat.

Grupul celor cinci actionari solicita, totodata, CNVM sa dispuna de urgenta toate masurile legale necesare pentru restabilirea legalitatii in cazul ArcelorMittal Roman, in special pentru respectarea principiilor transparentei si al protectiei investitorilor.

"De asemenea, solicitam actionarului majoritar sa respecte principiile de functionare a pietelor de capital din statele civilizate ale lumii si sa nu impuna o majorare de capital social in absenta informarii complete si exacte a celorlalti actionari cu privire la cauzele pierderilor suferite de societate, dar si cu privire la destinatia care va fi acordata sumelor de bani obtinute in urma majorarii de capital social. Este limpede in momentul de fata ca aceste informatii sunt detinute de catre actionarul majoritar, fiind afectat in mod substantial principiul egalitatii de tratament a actionarilor unei societati listate pe o piata reglementata, dar si regimul informatiilor privilegiate", se mai spune in comunicat.

Cei cinci actionari cred ca daca grupul ArcelorMittal va impune majorarea capitalului social fara sa ofere informatiile solicitate este vizata direct diminuarea "drastica" a participatiilor actionarilor minoritari.

"(Actionarii minoritari - n.r.) vor fi pusi in imposibilitatea de a subscrie si de a varsa sume de bani importante fara a cunoaste nici destinatia acestora si nici daca exista sanse reale pentru stoparea pierderilor", se spune in comunicat.

SIF Moldova a solicitat, la finalul lunii noiembrie, conducerii companiei din Roman sa includa pe ordinea de zi a adunarii generale din decembrie amanarea majorarii capitalului social. Totodata, SIF a propus si interdictia incheierii unor noi contracte cu firme din grupul ArcelorMittal, intrucat acestea presupun un pret de achizitie peste cel pietei sau unul de vanzare sub pretul pietei.

Totodata, societatea a cerut discutarea revocarii Consiliului de Administratie si alegerea noilor administratori prin metoda votului cumulativ, in cadrul adunarii generale din septembrie, insa actionarii au respins propunerile actionarului minoritar. SIF Moldova a acuzat conducerea ArcelorMittal de management defectuos, punand o parte din pierderi pe seama contractelor neprofitabile incheiate cu companii din cadrul grupului.

Societatea de investitii financiare a solicitat si un raport de audit suplimentar, de la auditorul financiar Deloitte Audit, pentru a clarifica suspiciunile privind operatiunile incheiate de Arcelor Mittal Tubular Products Roman cu persoane juridice afiliate sau controlate de grupul ArcelorMittal.

Afacerile producatorului de tevi din otel au scazut in primul semestru cu 13,3%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 219,26 milioane de lei la 189,97 milioane de lei, iar pierderile au scazut cu 3,1%, de la 118,65 milioane de lei la 114,93 milioane de lei.

Actiunile companiei se tranzactioneaza pe piata Rasdaq, iar cel mai recent transfer a fost realizat marti, la un pret de 2,96 lei, in scadere cu 0,67%. Astfel, capitalizarea companiei este de 42,7 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri