Banca Nationala Romana (BNR) a aprobat modificarile si completarile aduse regulilor sistemului RoClear, cuprinse in Codul Depozitarului Central, ce vizeaza conturile globale si short-selling, pentru aplicarea regulamentului CNVM privind aceste operatiuni.
Modificarile vizeaza, in principal, posibilitatea utilizarii sistemului de conturi globale si pentru instrumentele financiare romanesti, precum si asigurarea cadrului de functionare a unui serviciu complex de imprumut de instrumente financiare, avand ca baza de referinta cadrul contractual utilizat in practica internationala.

Regulamentul privind aceste modificari a fost avizat inca din martie de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, pentru intrarea lor in vigoare Codul Depozitarului trebuie avizat de catre arbitrul pietei de capital.

Mecanismul de conturi globale a fost aprobat, initial, de Comisie pentru actiunile Fondului Proprietatea, ulterior listarii la Bursa de la Bucuresti.

Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, a declarat ca aprobarea modificarilor Codului Depozitarului sunt importante, iar conturile globale si short-selling-ul pot fi aplicate pentru toate instrumentele financiare romanesti.

“Primul pas ar fi ca aceste reguli sa functioneze pentru Fondul Proprietatea, iar al doilea pas va fi pregatirea intermediarilor pentru implementarea lor. Din ce informatii avem noi, doar trei intermediari nu sunt pregatiti pentru accesarea conturilor globale din ianuarie. Ramane de vazut cum se vor pune la punct anul viitor cu sistemele informatice si cu auditul”, a declarat Valentin Ionescu, pentru wall-street.ro.

Pentru implementarea conturilor globale si a short-selling-ului de catre intermediari trebuie sa fie elaborate procedurile necesare si trebuie realizat un program de audit informatic in cadrul societatii.

Razvan Pasol, managerul Intercapital Invest, afirma ca societatea de brokeraj pe care o conduce este pregatita pentru implementarea conturilor globale si a short-selling-ului. "Am asteptat cu interes aceasta decizie a BNR, iar prin implementarea conturilor globale si a short-selling-ului se creeaza un lucru la care nu vom mai fi restanti fata de alte burse mai dezvoltate”, a precizat Pasol.

Reprezentantul Intercapital nu se asteapta la schimbari foarte mari in piata de la inceputul anului viitor, insa sistemul de short-selling se va dezvolta progresiv dupa o perioada de acomodare prin care au trecut toate pietele noi de la BVB (futures, titluri de stat, etc). “Totusi, conteaza si pe ce actiuni va fi implementat short-selling-ul”, subliniaza Pasol.

Potrivit Codului BVB, actiunile care vor face obiectul tranzactiilor de vanzare in lipsa vor fi alese pe baza criteriilor de lichiditate care se aplica si pentru selectia titlurilor din componenta indicilor BET, BET-FI si ROTX.

Cititi si Short-selling - riscurile vanzarii de actiuni imprumutate

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri