Un om de afaceri din Cluj-Napoca, Gicu Agenor Gansca, directorul general al SSIF BT Securities, Rares Nilas, si alte trei persoane au fost trimise in judecata de catre procurorii DIICOT, pentru manipularea pietei de capital.
[Update] CNVM nu a constatat nicio incalcare a legislatiei in cazul tranzactiilor

CNVM nu a constatat nicio incalcare a legislatiei bursiere pe baza datelor pe care le detinea referitor la tranzactiile pentru care omul de afaceri Gicu Agenor Gansca si directorul general al BT Securities, Rares Nilas, au fost trimisi in judecata sub acuzatia de manipulare a pietei de capital.

"In ianuarie 2010, DIICOT Cluj ne-a intrebat daca este vorba de manipulare in cazul tranzactiilor respective. La momentul respectiv si pe baza datelor pe care le aveam la dispozitie, noi nu am constatat nicio incalcare a legislatiei pietei de capital. Asta nu inseamna ca fapta nu exista, daca Parchetul are date suplimentare", a declarat comisarul CNVM Bogdan Chetreanu, citat de Mediafax.

Conform rechizitoriului, cei doi, precum si Ana Maria Oprean (agent de servicii de intermedieri financiare), Sergiu Dan Dascal (director operatiuni la SSIF BT Securities SA) si Horea Ionut Bobos (economist la Target Capital Cluj) au fost trimisi in judecata pentru manipularea pietei de capital, iar un avocat, Victor Rusa, a fost trimis in judecata, in acelasi dosar, pentru marturie mincinoasa.

Dosarul a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT Cluj si se afla pe rolul Curtii de Apel Cluj.

Directorul BT Securities, Rares Nilas (foto), considera ca acuzatiile de manipulare a bursei, pentru care a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT, nu sunt fundamentate, intrucat abuzul de piata nu poate fi aplicat in cazul Rasdaq, aceasta nefiind o piata reglementata.

"Abuzul de piata, conform Legii 297/2004 (a pietei de capital - n.r.), se aplica numai pentru o piata reglementata, nu si in cazul Rasdaq, pentru ca aceasta nu a fost calificata ca piata reglementata. Elementul probator este raportarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare in jurnalul oficial al Comisiei Europene (...) in care se spune ca in Romania exista piete reglementate spot (la vedere -n.r.) la BVB, respectiv de derivate, atat la BVB si la Sibiu. Nicaieri nu apare Rasdaq, ceea ce inseamna ca nici CNVM nu considera Rasdaq o piata reglementata", a declarat directorul general al BT Securities, potrivit Mediafax.

Conform rechizitoriului, Gansca, administrator al mai multor societati, unele dintre ele cu profil de constructii, este acuzat de manipularea bursei de capital in forma continuata, dupa ce a cumparat pe baza unui antecontract de vanzare-cumparare actiuni la firma ACI Bistrita, iar ulterior a oficializat tranzactia pe bursa, pentru a-i da un aspect de legalitate.

"Fapta invinuitului Gansca Gicu Agenor, care, in baza unei rezolutii infractionale unice, in perioada noiembrie 2007- februarie 2008 a cumparat pe piata reglementata RASDAQ actiunile ACIS ale emitentului SA ACI Bistrita SA in modalitatile prezentate intruneste elementele constitutive ale infractiunii de manipulare a pietei de capital, in forma continuata", se arata in rechizitoriu.

Procurorii sustin ca Gansca a incheiat in 2007 cu directorul ACI Bistrita, Ioan Blaga, un antecontract de vanzare-cumparare, tranzactia vizand doua pachete de actiuni, formate din 343.092 de actiuni, respectiv de 3,66 milioane actiuni.

Tranzactia la bursa s-a derulat la pretul stabilit inainte prin antecontractul de vanzare-cumparare a actiunilor.

Conform procurorilor, Gansca a manipulat bursa cu ajutorul unor brokeri.

"La ora 13.14 Ana Maria Oprean a introdus un ordin de tranzactionare in numele lui Ioan Blaga, directorul ACI Bistrita, pentru vanzarea a 3.663.315 actiuni la pretul a de 0,1 lei/actiune. La ora 13.15, acelasi broker a introdus un alt ordin de tranzactionare, de data aceasta de cumparare, in numele omului de afaceri Gicu Gansca, prin care acesta cumpara cele 3.663.315 de actiuni la acelati pret de 0,1 lei/actiune (....). Invinuitul Gansca Gicu Agenor a urmarit si a reusit sa influenteze in mod artificial pretul titlului ACIS cu sprijinul numitilor Rares Doralin Nilas, Ana Maria Oprean, Sergiu Dan Dascal si Horea Ionut Bobos", se arata in rechizitoriu.

Conform sursei citate, manipularea pietei de capital s-a materializat prin introducerea ordinelor de cumparare si de vanzare in acelasi moment.

"Manipularea pietei de capital s-a materializat prin introducerea ordinelor de cumparare si de vanzare in acelasi moment, la acelasi pres si cantitate. Este greu de explicat logica acestor tranzactii in alt mod decat intentia de a manipula pretul pietei", se arata in rechizitoriu.

Conform sursei citate, afacerea a fost facuta inainte de data tranzactionarii pe bursa, prin antecontractul de vanzare-cumparare a actiunilor.
"Acest tip de intelegere contravine normelor pietei de capital deoarece pretul de tranzactionare este fixat de piata, de cerere si oferta, iar Bursa de Valori Bucuresti nu recunoaste aceste tipuri de tranzactii", se arata in rechizitoriu.

Dosarul a fost disjuns din cel in care presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, a fost trimis in judecata tot pentru savarsirea infractiunilor de manipulare a pietei de capital.

Conform Topului Forbes 500 miliardari romani, editia 2010, Gansca are o avere de 15-16 milioane de euro, din constructii si imobiliare.

Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, si directorul sucursalei din Romania a bancii cipriote Bank of Cyprus au fost trimisi vara trecuta in judecata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, sub acuzatia de manipularea pietei de capital, alaturi de mai multe persoane implicate.

Si autoritatea pentru burse din Turcia a lansat recent o investigatie pentru posibila manipulare a pietei impotriva lui Mark Mobius, presedintele Franklin Templeton, companie de investitii care administreaza in Romania Fondul Proprietatea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri