Intrebat daca reprezentantii Rompetrol vor fi de acord cu esalonarea datoriei, Blejnar a raspuns ca, deocamdata, se poarta discutii, informeaza Mediafax.

La inceputul lunii decembrie 2010, presedintele Traian Basescu a avut o intalnire, la Astana, cu presedintele Republicii Kazahstan, caruia i-a cerut onorarea integrala a creantei bugetare a Rompetrol Rafinare. Ulterior, Traian Basescu a discutat cu o delegatie a KazMunaiGaz despre modalitatile de plata a datoriilor si a afirmat ca astfel de intalniri cu autoritatile romane vor mai avea loc si la inceputul anului viitor.

Premierul Emil Boc i-a mandatat in noiembrie 2010 pe reprezentantii Guvernului implicati in litigiul cu Rompetrol Rafinare privind datoriile sa continue procesul pentru a incasa intreaga suma care trebuie recuperata si sa nu accepte transformarea in actiuni a acestor restante.

Judecatoria sectorului 5 a respins in noiembrie contestatia Rompetrol Rafinare la decizia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) de a institui sechestru asigurator asupra unor active ale companiei, pentru a preveni instrainarea respectivelor bunuri, in conditiile in care compania are de platit datorii istorice de peste 500 milioane euro. [Cititi si Guvernul insista: Rompetrol Rafinare trebuie sa plateasca datoria]

Guvernul insista: Rompetrol Rafinare trebuie sa plateasca datoria

Guvernul insista: Rompetrol Rafinare trebuie sa plateasca datoria

Citeste si:

ANAF a instituit, in septembrie anul trecut, sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare, precum si asupra participatiilor in filialele sale, pentru a preveni instrainarea bunurilor respective, in conditiile in care compania are de achitat datorii istorice reprezentand obligatiuni ajunse la maturitate.

Decizia ANAF privind instituirea sechestrului este legata de o emisiune de obligatiuni convertibile, in valoare de 570 de milioane de euro (740 de milioane de dolari), scadente la 30 septembrie, emise in 2003 statului roman in cadrul unei conversii a datoriilor Rompetrol Rafinare.

Astfel, grupul KazMunaiGaz a decis, la finele lunii septembrie 2010, conversia in actiuni a obligatiunilor emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat, care ar urma sa redevina actionar, insa cu un pachet minoritar. Guvernul a anuntat ca va contesta in instanta decizia Rompetrol.

Statul redevine actionar la Rompetrol Rafinare si scapa compania de datorie

Statul redevine actionar la Rompetrol Rafinare si scapa compania de...

Potrivit Fiscului, Rompetrol a ales modalitatea de rascumparare a obligatiunilor cand a efectuat o plata partiala in august, in valoare de 54 de milioane de euro, iar restul titlurilor nu pot fi convertite in actiuni.