Actionarii Rompetrol Rafinare (RRC) au aprobat conversia obligatiunilor pe care le detine societatea in actiuni, astfel ca Statul Roman va redeveni actionar in cadrul rafinariei, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti.
“Era de asteptat sa se realizeze aceasta conversie cat timp, dupa ultimele rezultate financiare, grupul Rompetrol nu se arata dispus sa scoata bani din buzunar pentru aceasta datorie”, a declarat Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust, pentru Wall-Street.

Cele 20,65 milioane de obligatiuni care nu au fost rascumparate vor fi transformate in 19,71 miliarde de actiuni. Astfel, Ministerul Finantelor Publice va detine o participatie de 44,69% in cadrul companiei si reintra in actionariat dupa peste 10 ani de la privatizare.

“Nu este un aspect pozitiv reintrarea Statului in actionariat, pentru ca el nu a stiut sa-si impuna controlul acolo unde a detinut participatii si sa beneficieze de pe urma pozitiei pe care o detinea, dar pe de alta parte, rezultatele financiare ale companiei se vor imbunatati ca urmare a disparitiei acestei datorii destul de mari”, sustine Simionescu.

El se asteapta la o reactie buna din partea investitorilor, dupa ce actiunile vor reintra la tranzactionare, deoarece free-float-ul din piata se va majora. De asemenea, la un moment dat Statul va dori sa-si vanda participatia, iar investitorii vor fi interesati sa cumpere actiunile.

In urma conversiei obligatiunilor in actiuni, capitalul social al RRC se va majora de la 2,1 miliarde lei la 4,41 miliarde lei. Dupa conversie, Rompetrol Group va avea o detinere de 42,49%.

Pana in prezent, Rompetrol Rafinare a rascumparat doar 10% din imprumutul de 570 de milioane euro care a ajuns astazi la scadenta.

La finalul lunii august, directorul financiar al grupul Rompetrol, Dmitri Grigoriev, a afirmat ca Guvernul a transmis KazMunaiGaz ca nu doreste sa fie actionar la RRC, desi compania kazaha ia in considerare statul ca partener in cadrul societatii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri