Strategia de privatizare a Societatii Rompetrol Rafinare S.A. Constanta a fost aprobata, marti, de Guvern, iar pretul de adjudecare al pachetului de 11.775.349.451 de actiuni nu va fi mai mic de 200 milioane USD, in caz contrar urmand a nu se finaliza vanzarea, scrie Mediafax.

Avand in vedere valoarea minima de 200 mil. dolari (798,54 mil. lei) pe care statul vrea sa o obtina pentru pachetul de actiuni RRC, rezulta un pret de 0,0678 lei/actiune. Pretul este cu 65% mai mare decat cel de 0,0410 lei/actiune, inregistrat marti pe Bursa de Valori Bucuresti.

Hotararea de guvern stabileste derularea etapelor necesare implementarii Strategiei de privatizare prin vanzarea printr-o metoda transparenta, respectiv prin licitatie cu strigare, a unui pachet de 11.775.349.451 actiuni, reprezentand 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A. Constanta (RRC).

Pretul de oferta al pachetului de actiuni va fi cel putin egal cu valoarea nominala a acestui pachet de actiuni, iar licitatia cu strigare va putea sa se deruleze la un pret in urcare fata de pretul de oferta (licitatie competitiva), sau in scadere (licitatie olandeza), in functie de interesul manifestat de investitori. Potrivit Strategiei de privatizare, pretul de adjudecare al pachetului de actiuni nu va fi mai mic de 200 milioane USD, in caz contrar urmand a nu se finaliza vanzarea pachetului de actiuni.

Potrivit aceleiasi Hotarari a Guvernului, se mandateaza Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, in calitatea sa de institutie publica implicata si administrator al actiunilor in numele statului roman a unui pachet semnificativ de actiuni care reprezinta 44,6959% din capitalul social al RRC, sa deruleze actiunile necesare pentru implementarea strategiei de privatizare.

Memorandumul incheiat pe 15 februarie, anul acesta, si aprobat de catre Guvernul prin H.G. 35/2014, cu modificarile ulterioare, reglementeaza termenii generali ai unei tranzactii complexe intre statul roman si The Rompetrol Group (dupa 6 martie 2014 cu denumirea KMG International N.V.), detinut de grupul KazMunayGas, care este structurata pe patru componente majore: un angajament de cumparare din partea KMG International N.V. sau a unei societati afiliate acesteia a unui pachet minoritar de actiuni reprezentand 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, la un pret minim de 200 milioane dolari si o garantie de mentinere de catre statul roman a unei participatii nediluate de 18% din capitalul social al RRC pe o perioada de trei ani, constituirea unui fond de investitii sub forma unei societati pe actiuni, care va investi in proiecte energetice din Romania.

Totodata, ca o premisa a implementarii tranzactiei, vor trebui incetate toate litigiile si masurile administrative initiate de MFP impotriva RRC, ca urmare a conversiei in actiuni a obligatiunilor detinute de statul roman si nerascumparate de RRC pana la scadenta.

Potrivit OUG 86/2014 si HG. 42/2015, statul roman isi exercita drepturile ce ii revin in calitate de actionar al RRC prin Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri.

Actiunile Societatii Rompetrol Rafinarie S.A. Constanta sunt admise la tranzactionare la Bursa de valori Bucuresti, iar capitalul social al societatii este de 4.410.920.573 lei, cu urmatoarea structura de actionariat: KMG International N.V. Olanda, 48,1136%, statul roman, 44,6959% si alti actionari, 7,1905%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri