Statul ar putea vinde actiunile pe care le detine la Rompetrol Rafinare (RRC) prin licitatie, companiei care ar oferi cel mai bun pret, iar Rompetrol vrea sa rascumpere intr-o prima etapa 25% din titluri, care la cotatia bursiera actuala valoreaza aproximativ 273 milioane de lei (62,1 milioane euro), scrie Mediafax.

"Rompetrol vrea sa rascumpere 25% din actiunile statului, iar ulterior si restul de 20%. Daca statul ar vinde acum, ar cere cel putin pretul actiunilor de pe bursa. Daca alte companii ar da un pret mai bun, statul le-ar vinde lor, pe actuala legislatie, prin licitatie", au declarat surse apropiate discutiilor.

Grupul Rompetrol a anuntat saptamana trecuta ca a incheiat un memorandum cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) prin care s-a angajat ca va rascumpara o parte din actiunile statului la compania Rompetrol Rafinare.

"Intelegere este mult spus. S-au convenit niste modalitati de actiune", au adaugat sursele citate.

Grupul Rompetrol este detinut de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.

In 2003, Guvernul a transformat in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani restantele bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de numai 71 milioane dolari. Valoarea totala a dobanzilor platite de companie in perioada 2003-2010 in contul emisiunii de obligatiuni este de peste 250 milioane dolari.

Grupul Rompetrol, inregistrat in Olanda, are 45,85% din capitalul Rompetrol Rafinare. In urma conversiei obligatiunilor, statul roman, prin Ministerul Economiei, a devenit in 2010 actionar al Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69%, respectiv 19,7 miliarde de actiuni.

Actiunile Rompetrol Rafinare se tranzactioneaza luni la Bursa de Valori Bucuresti la 0,0567 lei. Compania are o capitalizare de 2,59 miliarde de lei (591,8 milioane euro).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Ponta: Am cerut Rompetrol sa aiba aproape 1 mld. $ pentru investitii